AddToAny

Enklere for menn å nå toppen

Enklere for menn å nå toppen
Like krav, men ulike betingelser er mye av grunnen til at kvinner er betydelig underrepresentert i ledende stillinger i finansbransjen.
Barnefødsler, foreldrepermisjon og stort ansvar hjemme er noe av forklaringen det pekes på i COREs rapport om likestilling i finansbransjen.

Tekst og foto: Sjur Anda

- Kvinner er etterspurt i bransjen og får muligheter. Mange av dem kan og vil lykkes. Samtidig ser vi trekk ved bransjen som forklarer hvorfor kvinner ikke når til topps, sa Sigtona Halrynjo, da hun presenterte rapporten «Kvinner i finans: Kan ikke, vil ikke, får ikke?» under et frokostmøte i går. Rapporten er utarbeidet på oppdrag av Finansforbundet.

Hun pekte på at kvinner og menn jobber i ulike stillinger og forretningsområder i finans. Menn havner ofte i front med kundekontakt, mens kvinnene havner i mer støttende funksjoner. Videre er deler av bransjen organisert med svært høy individuell konkurranse mellom de ansatte, der det konkurreres om både kunder og ansvarsområder. Belønningssystemet er gjerne også svært individuelt, der bonuser favoriserer dem som lykkes å hale i land og beholde de store kundene. For å lykkes i et slikt system kreves det vilje til å ofre mye av familielivet.

- Det er menn med bakkemannskap på hjemmebane som kan være kontinuerlig tilgjengelige på kundenes premisser - også under foreldrepermisjon. De vinner konkurransen om de beste kundene, de beste dealene og de beste lønningene. Da er det de som også når toppen, sa Halrynjo, og fortsatte: - Bransjen risikerer å ikke få de beste, men de som er villige til å ofre familielivet.

Resultatet er at kvinner i stor grad havner bakpå på grunn av stort ansvar hjemme, samt at de mister kontakten med kunder og arbeidsliv under fødselspermisjoner. Da oppstår det et gap, både lønns- og karrieremessig, som de ikke klarer å tette senere.

LØNNSOMT MANGFOLD

Næringsmin

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

I serien min normalarbeidsdag har vi i dag kommet til Marie Heieren, hovedtillitsvalgt i Sparebanken Sogn og Fjordane. Hun bruker fremdeles kontanter, men fremst i en veldig spesiell anledning.
article_web Finansfokus 15.05.2019
SBanken er beste finansforetak, både på Rep Tracks omdømmemåling og i Norsk kundebarometer. - Det viser at god kundeservice ikke trenger å være ansikt til ansikt, sier Sarah Mjåtvedt.
article_web Finansfokus 13.05.2019
Hver fredag publiserer vi en spalte om folk i bransjens arbeidsdag. I dag er turen kommet til Dag Inge Lund som blir inspirert av sine barn og av å prøve nye ting.
article_web Finansfokus 10.05.2019
Styrene i Flekkefjord Sparebank og Kvinesdal Sparebank har besluttet å innlede forhandlinger med sikte på en fusjon av de to bankene.
article_web Finansfokus 09.05.2019
Tre finansministre, bankdirektører og andre sentrale folk i bransjen var med og feiret at det nå er 10 år siden de første rådgiverne ble autorisert.
article_web Finansfokus 07.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt