AddToAny

Enklere for menn å nå toppen

Enklere for menn å nå toppen
Like krav, men ulike betingelser er mye av grunnen til at kvinner er betydelig underrepresentert i ledende stillinger i finansbransjen.
Barnefødsler, foreldrepermisjon og stort ansvar hjemme er noe av forklaringen det pekes på i COREs rapport om likestilling i finansbransjen.

Tekst og foto: Sjur Anda

- Kvinner er etterspurt i bransjen og får muligheter. Mange av dem kan og vil lykkes. Samtidig ser vi trekk ved bransjen som forklarer hvorfor kvinner ikke når til topps, sa Sigtona Halrynjo, da hun presenterte rapporten «Kvinner i finans: Kan ikke, vil ikke, får ikke?» under et frokostmøte i går. Rapporten er utarbeidet på oppdrag av Finansforbundet.

Hun pekte på at kvinner og menn jobber i ulike stillinger og forretningsområder i finans. Menn havner ofte i front med kundekontakt, mens kvinnene havner i mer støttende funksjoner. Videre er deler av bransjen organisert med svært høy individuell konkurranse mellom de ansatte, der det konkurreres om både kunder og ansvarsområder. Belønningssystemet er gjerne også svært individuelt, der bonuser favoriserer dem som lykkes å hale i land og beholde de store kundene. For å lykkes i et slikt system kreves det vilje til å ofre mye av familielivet.

- Det er menn med bakkemannskap på hjemmebane som kan være kontinuerlig tilgjengelige på kundenes premisser - også under foreldrepermisjon. De vinner konkurransen om de beste kundene, de beste dealene og de beste lønningene. Da er det de som også når toppen, sa Halrynjo, og fortsatte: - Bransjen risikerer å ikke få de beste, men de som er villige til å ofre familielivet.

Resultatet er at kvinner i stor grad havner bakpå på grunn av stort ansvar hjemme, samt at de mister kontakten med kunder og arbeidsliv under fødselspermisjoner. Da oppstår det et gap, både lønns- og karrieremessig, som de ikke klarer å tette senere.

LØNNSOMT MANGFOLD

Næringsmin

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik mener det må gjøres ordentlige sikkerhetsvurderinger før Nets får selge sine konto-til-kontobaserte tjenester til Mastercard. Han mener lokalt eierskap vil være bedre.
Finansfokus 22.08.2019
I sommer fikk Sindre Ryan et uforglemmelig opphold på Genève-skolen, der han blant annet var observatør på ILO-kongressen. Han er overrasket over at arbeidsgiversiden i liten grad er opptatt av samarbeid og å skape et sunt og godt arbeidsliv.
Finansfokus 21.08.2019
Etter første verdenskrig var det ulmende sosial uro. Arbeidskonflikter og demonstrasjoner krevde sosial rettferdighet, bedre arbeidsforhold og høyere levestandard for arbeiderklassen.
Finansfokus 20.08.2019
- Uenighet kan vi akseptere, men vi vil aldri godta at arbeidsgiverne går fra forhandlinger til ensidige beslutninger når det gjelder arbeidstid.
Finansfokus 19.08.2019
Grete Elin Gaulen fikk mulighet til å reise til India for å lære ny kultur og nye kollegaer å kjenne. Det ble en fin opplevelse å bli kjent med sourcingpartnere og deres arbeidshverdag på andre siden av jordkloden.
Finansfokus 16.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt