Ren Mat
13.09.2016
Kari Gåsvatn er spaltist i avisen Nationen. På et tidspunkt som forbruker endret hun handlevaner. Hva bidro til denne endringen? Hva utløste en bevissthet i hennes liv som forbruker? Her tydeliggjør hun hvordan kunnskap kan bidra til både ansvarlighet og engasjement.
DELER AV ÅRET bor jeg i Berlin. Her har jeg ti økologiske supermarked i gangavstand. Handlekurven fylles med kortreiste rødbeter, yoghurt og melk fra lokale meierier og en skive "eplegris" fra nærområdet. Det er luksus å slippe å lete i hyllene og lese hva som står på pakkene med liten skrift. I et gjennomført økologisk supermarked vet jeg hva jeg får. Alt er sertifisert. Noen spesialiserer seg på kortreiste varer, slik kan jeg støtte en bedrift eller bonde i nærheten, og spare langtransport.
JEG BOR SENTRALT som det heter, med en stor park rett ved. Dit går jeg når jeg trenger en pause i skrivinga. På andre sida av parken er to økologiske bakerier hvor jeg kan ta en kopp kaffe og kjøpe brød, garantert bakt av mel der gift ikke er brukt for å tvangsmodne kornet.
Alt på 1970-tallet begynte idealistiske pionerer i Berlin å selge økologisk brød. For flere av bakeriene, som Märkisches Landbrot, er det viktig at kornet kommer fra nærområdet. På brødposen får jeg vite navnet på kornprodusentene. Mye av den økologiske næringsmiddelindustrien er dessuten tilsluttet initiativet "Fair and regional". Her forplikter alle ledd seg til rettferdige priser og lønninger. Lønnspress nedover og slavelignende arbeidsforhold er et mye omtalt fenomen særlig i konvensjonell tysk kjøttproduksjon. Jeg kjøper ikke masseprodusert tysk kjøtt men produkter basert på lokalt fôr. Melk kommer fra et lokalt meieri som får råstoff fra kyr som har spist gras. Yoghurten fra et meieri som inkluderer funksjonshemmede i bedriften. Berlin er et eldorado for den som vil kjøpe økologisk og rettferdig mat.
Gå til medietJEG BOR SENTRALT som det heter, med en stor park rett ved. Dit går jeg når jeg trenger en pause i skrivinga. På andre sida av parken er to økologiske bakerier hvor jeg kan ta en kopp kaffe og kjøpe brød, garantert bakt av mel der gift ikke er brukt for å tvangsmodne kornet.
Alt på 1970-tallet begynte idealistiske pionerer i Berlin å selge økologisk brød. For flere av bakeriene, som Märkisches Landbrot, er det viktig at kornet kommer fra nærområdet. På brødposen får jeg vite navnet på kornprodusentene. Mye av den økologiske næringsmiddelindustrien er dessuten tilsluttet initiativet "Fair and regional". Her forplikter alle ledd seg til rettferdige priser og lønninger. Lønnspress nedover og slavelignende arbeidsforhold er et mye omtalt fenomen særlig i konvensjonell tysk kjøttproduksjon. Jeg kjøper ikke masseprodusert tysk kjøtt men produkter basert på lokalt fôr. Melk kommer fra et lokalt meieri som får råstoff fra kyr som har spist gras. Yoghurten fra et meieri som inkluderer funksjonshemmede i bedriften. Berlin er et eldorado for den som vil kjøpe økologisk og rettferdig mat.