AddToAny

En stille matrevolusjon

En stille matrevolusjon
Kari Gåsvatn er spaltist i avisen Nationen. På et tidspunkt som forbruker endret hun handlevaner. Hva bidro til denne endringen? Hva utløste en bevissthet i hennes liv som forbruker? Her tydeliggjør hun hvordan kunnskap kan bidra til både ansvarlighet og engasjement.
DELER AV ÅRET bor jeg i Berlin. Her har jeg ti økologiske supermarked i gangavstand. Handlekurven fylles med kortreiste rødbeter, yoghurt og melk fra lokale meierier og en skive "eplegris" fra nærområdet. Det er luksus å slippe å lete i hyllene og lese hva som står på pakkene med liten skrift. I et gjennomført økologisk supermarked vet jeg hva jeg får. Alt er sertifisert. Noen spesialiserer seg på kortreiste varer, slik kan jeg støtte en bedrift eller bonde i nærheten, og spare langtransport.



JEG BOR SENTRALT som det heter, med en stor park rett ved. Dit går jeg når jeg trenger en pause i skrivinga. På andre sida av parken er to økologiske bakerier hvor jeg kan ta en kopp kaffe og kjøpe brød, garantert bakt av mel der gift ikke er brukt for å tvangsmodne kornet.

Alt på 1970-tallet begynte idealistiske pionerer i Berlin å selge økologisk brød. For flere av bakeriene, som Märkisches Landbrot, er det viktig at kornet kommer fra nærområdet. På brødposen får jeg vite navnet på kornprodusentene. Mye av den økologiske næringsmiddelindustrien er dessuten tilsluttet initiativet "Fair and regional". Her forplikter alle ledd seg til rettferdige priser og lønninger. Lønnspress nedover og slavelignende arbeidsforhold er et mye omtalt fenomen særlig i konvensjonell tysk kjøttproduksjon. Jeg kjøper ikke masseprodusert tysk kjøtt men produkter basert på lokalt fôr. Melk kommer fra et lokalt meieri som får råstoff fra kyr som har spist gras. Yoghurten fra et meieri som inkluderer funksjonshemmede i bedriften. Berlin er et eldorado for den som vil kjøpe økologisk og rettferdig mat.
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt