AddToAny

En stille matrevolusjon

En stille matrevolusjon
Kari Gåsvatn er spaltist i avisen Nationen. På et tidspunkt som forbruker endret hun handlevaner. Hva bidro til denne endringen? Hva utløste en bevissthet i hennes liv som forbruker? Her tydeliggjør hun hvordan kunnskap kan bidra til både ansvarlighet og engasjement.
DELER AV ÅRET bor jeg i Berlin. Her har jeg ti økologiske supermarked i gangavstand. Handlekurven fylles med kortreiste rødbeter, yoghurt og melk fra lokale meierier og en skive "eplegris" fra nærområdet. Det er luksus å slippe å lete i hyllene og lese hva som står på pakkene med liten skrift. I et gjennomført økologisk supermarked vet jeg hva jeg får. Alt er sertifisert. Noen spesialiserer seg på kortreiste varer, slik kan jeg støtte en bedrift eller bonde i nærheten, og spare langtransport.JEG BOR SENTRALT som det heter, med en stor park rett ved. Dit går jeg når jeg trenger en pause i skrivinga. På andre sida av parken er to økologiske bakerier hvor jeg kan ta en kopp kaffe og kjøpe brød, garantert bakt av mel der gift ikke er brukt for å tvangsmodne kornet.

Alt på 1970-tallet begynte idealistiske pionerer i Berlin å selge økologisk brød. For flere av bakeriene, som Märkisches Landbrot, er det viktig at kornet kommer fra nærområdet. På brødposen får jeg vite navnet på kornprodusentene. Mye av den økologiske næringsmiddelindustrien er dessuten tilsluttet initiativet "Fair and regional". Her forplikter alle ledd seg til rettferdige priser og lønninger. Lønnspress nedover og slavelignende arbeidsforhold er et mye omtalt fenomen særlig i konvensjonell tysk kjøttproduksjon. Jeg kjøper ikke masseprodusert tysk kjøtt men produkter basert på lokalt fôr. Melk kommer fra et lokalt meieri som får råstoff fra kyr som har spist gras. Yoghurten fra et meieri som inkluderer funksjonshemmede i bedriften. Berlin er et eldorado for den som vil kjøpe økologisk og rettferdig mat.
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt