Ren Mat
18.12.2018
Gjentatte studier har vist at inntak av nøtter gir redusert forekomst av en rekke sykdommer. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise en daglig håndfull. Stine Svendheim er skjønt enig. - Man tar vare på egen kropp ved å spise litt nøtter hver dag, sier 27-åringen. Fra Nøtteblanderen i Oslo byr hun og mannen på nøtter i løsvekt fra hele verden.
BAK DEN LANGE GLASSDISKEN byr Stine på alle typer nøtter du kan tenke deg. Og noen til. Vi gjenkjenner cashewnøtter, macadamia, pekan, pistasj og valnøtter, mange er rå, noen er ristet.
- Vi har produsenter i land som Tyrkia, Spania og Equador, sier Stine, som også kan by på mange ulike typer tørket frukt, frø, kakao, nøttemel og nøttesmør.
Det hele begynte da Stines mann, Zakaria Ajjaji, og moren satt hjemme en kveld og snakket sammen. Foreldrene er fra Marokko, og er vant til å spise ulike typer nøtter og tørket frukt sammen med en god kopp te. Men her til lands kan nøttespising være en dyr vane.
De undersøkte markedet, og fant ut at tilbudet i butikkene gjerne besto av små poser nøtter til høye priser. Kvaliteten var mildt sagt variabel. Butikkene hadde et begrenset utvalg og det samme produktutvalget gikk igjen. Dette ville de gjøre noe med, og siden 2016 har Nøtteblanderen importert nøtter fra hele verden, til sin nettbutikk og to spesialforretninger i Oslo.
- VI ER OPPTATT AV KVALITET og drar gjerne til utlandet på messer eller hjem til produsenter for å finne gode leverandører. Vi merker også stor etterspørsel etter økologiske varer. Mange av kundene våre er veldig bevisste, og vi ønsker også å gjøre en forskjell. Blant annet kan kundene gjerne ha med egen emballasje når de kommer i butikken, sier Stine, som anslår at 30-50 prosent av det de selger er økologisk. Noen holder imidlertid litt igjen på det å kjøpe økologiske varer, da prisene kan være litt høyere.
- Kvaliteten på de økologiske nøttene er en helt annen. Økologiske valnøtter for eksempel, er litt bitrere i smaken da de ofte er ukrainske. De vi har er fra Chile, og de er håndknekt og hele prosessen er gjort
Gå til mediet- Vi har produsenter i land som Tyrkia, Spania og Equador, sier Stine, som også kan by på mange ulike typer tørket frukt, frø, kakao, nøttemel og nøttesmør.
Det hele begynte da Stines mann, Zakaria Ajjaji, og moren satt hjemme en kveld og snakket sammen. Foreldrene er fra Marokko, og er vant til å spise ulike typer nøtter og tørket frukt sammen med en god kopp te. Men her til lands kan nøttespising være en dyr vane.
De undersøkte markedet, og fant ut at tilbudet i butikkene gjerne besto av små poser nøtter til høye priser. Kvaliteten var mildt sagt variabel. Butikkene hadde et begrenset utvalg og det samme produktutvalget gikk igjen. Dette ville de gjøre noe med, og siden 2016 har Nøtteblanderen importert nøtter fra hele verden, til sin nettbutikk og to spesialforretninger i Oslo.
- VI ER OPPTATT AV KVALITET og drar gjerne til utlandet på messer eller hjem til produsenter for å finne gode leverandører. Vi merker også stor etterspørsel etter økologiske varer. Mange av kundene våre er veldig bevisste, og vi ønsker også å gjøre en forskjell. Blant annet kan kundene gjerne ha med egen emballasje når de kommer i butikken, sier Stine, som anslår at 30-50 prosent av det de selger er økologisk. Noen holder imidlertid litt igjen på det å kjøpe økologiske varer, da prisene kan være litt høyere.
- Kvaliteten på de økologiske nøttene er en helt annen. Økologiske valnøtter for eksempel, er litt bitrere i smaken da de ofte er ukrainske. De vi har er fra Chile, og de er håndknekt og hele prosessen er gjort