AddToAny

EN GRUNNLEGGENDE RETTIGHET

Menneskerettighetene gjelder for absolutt alle mennesker. De aller fleste er enig i dette. Det har likevel vært vanlig å tenke at annerledeshet, eller kognitive utfordringer er begrunnelse for at rettighetene ikke skal gjelde for dem som ikke er som «oss».
Menneskerettighetene overhodes ikke for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Norge. Dette er godt dokumentert, blant annet i utredningen «På lik linje» (NOU 2016:17 2016). Utredingen inneholder mange forslag til hvordan menneskerettighetene for personer med utviklingshemming kan oppfylles i dagens samfunn. Vi har også en menneskerettighetskonvensjon for personer med nedsatt funksjonsevne som skal sikre alle like rettigheter (CRPD), men selv om denne trådte i kraft i 2008 er det mange land som ikke er i mål med dette ennå.

Forskningsprosjekt
De neste årene fremover skal jeg gjennom et doktorgradsprosjekt forsøke å finne ut hva som skal til for at unge voksne med sammensatte behov kjenner at de er sjefen i sin egen leilighet og i sitt liv. Og da vet jeg at de trenger at menneskerettighetene gjelder for dem.
Hva kan vi gjøre?
Jeg vet at vi alle kan gjøre en stor forskjell for enkeltpersoner. Det er ikke nødvendig å vente på at politikere bevilger penger og strammer inn lover. Ta for eksempel den grunnleggende rettigheten å bestemme selv. Vi tar den for gitt som voksne mennesker i Norge. Noen er uenige med politikere og for eksempel en venn, og synes de dominerer for mye. Men de aller fleste kan likevel bestemme hvor de skal bo og med hvem, hva de skal ha på seg, hva de skal spise til middag og om de skal trene om kvelden eller ikke. Dette er ikke en selvfølge for personer med funksjonsnedsettelser.
Jeg er utdannet vernepleier og h
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Aldring var ett av temaene som ble grundig belyst på Eidskog kommunes kurs for pårørende til personer med utviklingshemning. Påfyll av kunnskap ga deltakerne mersmak; nå vil de videreføre fellesskapet.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
I Norge blir du satt under vergemål om du trenger hjelp til å ta beslutninger. FN mener ordningen bryter med menneskerettighetene til funksjonshemmede. Mange mener at et beslutningsstøttesystem bør opprettes istedenfor.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
Det gjør alltid inntrykk å lage reportasjer fra sykehjem og sykehus, og å få være med hjemmetjenesten ut.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
På Smidsrød helsehus gir pleiere jevnlig massasje til pasientene. Behandlingen er helsebringende i seg selv, men det er ikke alt. Massasjen er bra for humøret. Også er det den tredje gevinsten som er vel så viktig: styrking av relasjonen mellom pleier og pasient.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
... Nedre Eiker kommune.
Helsefagarbeideren 26.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt