AddToAny

En andel i matproduksjonen

En andel i matproduksjonen
Sunn mat, bevissthet rundt maten, fellesskap og en sikrere økonomi. Det er mange gode grunner til at flere og flere gårder her i landet ønsker å dele markens grøde med sine sambygdinger.
ANTALL ANDELSLANDBRUK har økt nesten eksplosivt de siste årene. Fra fem spredte andelslandbruk før 2013, vesentlig på Østlandet, har nå nesten hele landet fått sin andelsgård. I alt 43 gårder, flere av dem med lange ventelister.

Mange nye gårder er klare for å starte opp i løpet av året, og enda flere er i en planleggingsfase.

Andelslandbruk oppstod som en motreaksjon til det industrielle jordbruket på 1960-tallet, nokså samtidig og først i Japan og i Tyskland. Senere spredte konseptet seg til USA som i dag har mer enn 12 000 andelslandbruk. I Frankrike er det 4000 slike bruk, i England rundt 400. Hvorfor har dette plutselig bredt om seg med slik fart, og har politikerne tenkt over hva som skjer her? MANGE ANDELHAVERE er blitt intervjuet i media de siste årene. Smilende og ivrige finner vi dem i åkrene med barn rundt seg og gode grep rundt bøtter og spader. De voksne sier de ønsker at den n
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt