Ren Mat
10.03.2020
Det kommer mye bra øl fra norske bryggerier, men lite økologisk. Vi dro til Mjøndalen for ufiltrert, økologisk og godt håndverk hos Eiker Ølfabrikk - Norges største og første økologiske ølbryggeri.
VI STÅR INNE i gamle Mjøndalen Cellulosefabrikk. Det må være minst åtte meter til taket, og ståltankene ruver over oss i bryggeriet. - Jeg synes lokalet er på sitt beste når vi fyller det med levende lys, folk og musikk, sier Jonas Jensen, brygger og grunnlegger av Eiker Ølfabrikk. Flere ganger i året inviterer de inn til åpent bryggeri i den gamle fabrikken - nyttårskonsert, bryggerifest, jazz og brass og øl-battle. Selv om det er høy takhøyde i bryggeriet, bokstavelig talt, og det skinner i rent bryggeutstyr, har lokalet godt med sjel; sjarmerende fabrikkvinduer, klasserom-møbler i tre fra sekstitallet, vitrineskap fylt med ølfabrikkens mange brygg og krittavle. De utstoppede fuglene kan spottes av dem som er oppmerksomme nok.
UFILTRERT, ØKOLOGISK og godt håndverk beskriver ølet fra Mjøndalen, så vel som folka bak bryggeriet. Bygda er viktig for Eiker Ølfabrikk, som samarbeider med bønder i nærområdet og bruker lokale råvarer når de kan. Ølet 3050 er en hyllest til Mjøndalen idrettsklubb, og mjøden er laget på honning fra Eiker-bier. Maltet går til dyrefôr hos en bonde oppi dalen. Tyttebærene er selvplukka. Til og med humlen kom en stund fra dalen. Selv om humle vokser vilt flere steder i landet, finnes det knapt et norsk bryggeri som bruker norsk humle. Men Jonas ville prøve. I tre år brygget han øl på fersk økologisk humle fra Myra gård i
Gå til medietUFILTRERT, ØKOLOGISK og godt håndverk beskriver ølet fra Mjøndalen, så vel som folka bak bryggeriet. Bygda er viktig for Eiker Ølfabrikk, som samarbeider med bønder i nærområdet og bruker lokale råvarer når de kan. Ølet 3050 er en hyllest til Mjøndalen idrettsklubb, og mjøden er laget på honning fra Eiker-bier. Maltet går til dyrefôr hos en bonde oppi dalen. Tyttebærene er selvplukka. Til og med humlen kom en stund fra dalen. Selv om humle vokser vilt flere steder i landet, finnes det knapt et norsk bryggeri som bruker norsk humle. Men Jonas ville prøve. I tre år brygget han øl på fersk økologisk humle fra Myra gård i