Ren Mat
10.03.2020
Våren er den beste tiden for å sanke ville vekster, for det er de unge skuddene vi helst vil ha. Vi kan selvsagt sanke gjennom sommeren og høsten også, alt ettersom hva vi sanker.
Ville vekster kan brukes i deilige salater og andre matretter, men de kan også bli til aromatisk og frisk drikke. Her er noen forslag til ville drikker.
BJØRK Betula pubescens: Bjørkesaft kan vi tappe når bjørka begynner å få blader. Borr et hull ca. 1 meter over bakken, og ca. 5 cm inn i treet, skrått oppover. Hullet må bli så stort at du får en tappeslange inn. Fest slangen til treet og flasken, gjerne med teip slik at insekter ikke kan kravle inn, og la stå til f.eks. dagen etter. Steng hullet med en treplugg når du har tappet ferdig.
Unge bjørkeblader og knopper kan tørkes og tilberedes som både te og saft. Bjørkete har en noe bitter smak - drikk alene eller sammen med sterk eller søt mat. For å lage saft har du godt med skylte bjørkeblader i en kjele sammen med vann. La putre i ca. en time. Sil av og smak t
Gå til medietBJØRK Betula pubescens: Bjørkesaft kan vi tappe når bjørka begynner å få blader. Borr et hull ca. 1 meter over bakken, og ca. 5 cm inn i treet, skrått oppover. Hullet må bli så stort at du får en tappeslange inn. Fest slangen til treet og flasken, gjerne med teip slik at insekter ikke kan kravle inn, og la stå til f.eks. dagen etter. Steng hullet med en treplugg når du har tappet ferdig.
Unge bjørkeblader og knopper kan tørkes og tilberedes som både te og saft. Bjørkete har en noe bitter smak - drikk alene eller sammen med sterk eller søt mat. For å lage saft har du godt med skylte bjørkeblader i en kjele sammen med vann. La putre i ca. en time. Sil av og smak t