AddToAny

DIETTER OG KOSTRÅD

DIETTER OG KOSTRÅD
Vi har alle et forhold til mat, og riktig kosthold er det mange meninger om. Det er enormt fokus på sunn mat, dietter, helse, bærekraftig mat og matlaging. Har det alltid vært slik eller er dette et nytt fenomen?
Allerede 300 år f.Kr. skrev Hippokrates, «legekunstens far", at fedme førte til sykdom og tidlig død. I antikken ble fedme også sett på som et tegn på sjelelig svakhet, samt manglende evne til å kunne kontrollere sine lyster. For antikkens leger var diett (diaita - daglig livsførsel) nært knyttet til helse, ikke bare når det gjaldt fedme og overvekt. Hippokrates anbefalte overvektige pasienter å skape en ny diaita - å legge om livsstilen. Rådene gikk på å gå turer, gjerne rett etter måltidet, spise mye grønnsaker og unngå saus.
Den italienske adelsmannen Luigi Cornaro levde på 1500-tallet, ble 98 år og skal ha vært usedvanlig frisk hele livet. Han endret kostholdet som 40-åring. Han spiste ikke mer enn 350 gram mat per dag, hovedsakelig brød, eggehviter, kjøtt og suppe og maks en halv flaske hvitvin daglig. Han skrev bøker om sunn livsstil som ble trykket i mange opplag. Allerede på 1500-tallet var altså bøker med dietter noe befolkningen var interesserte i.
Den kjente dikteren George Gordon Byron slanket seg ved å spise bare kjeks og brus eller poteter dynket i eddik. Han undertrykte sultfølelsen ved å røyke mengder av sigarer og kledde seg i flere lag med tykke ullklær, for på den måten å kunne svette bort sine overflødige kilo. Han fulgte også Hippokrates' råd om å kaste opp regelmessig. Det skal nevnes at da han døde, bare 36 år gammel, hadde han lenge fulgt en diett som besto nesten utelukkende av ris. Det sier kanskje litt om at ikke alle motedietter er like gunstige?
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt