Kjøkkenskriveren
12.06.2018
Vi har alle et forhold til mat, og riktig kosthold er det mange meninger om. Det er enormt fokus på sunn mat, dietter, helse, bærekraftig mat og matlaging. Har det alltid vært slik eller er dette et nytt fenomen?
Allerede 300 år f.Kr. skrev Hippokrates, «legekunstens far", at fedme førte til sykdom og tidlig død. I antikken ble fedme også sett på som et tegn på sjelelig svakhet, samt manglende evne til å kunne kontrollere sine lyster. For antikkens leger var diett (diaita - daglig livsførsel) nært knyttet til helse, ikke bare når det gjaldt fedme og overvekt. Hippokrates anbefalte overvektige pasienter å skape en ny diaita - å legge om livsstilen. Rådene gikk på å gå turer, gjerne rett etter måltidet, spise mye grønnsaker og unngå saus.
Den italienske adelsmannen Luigi Cornaro levde på 1500-tallet, ble 98 år og skal ha vært usedvanlig frisk hele livet. Han endret kostholdet som 40-åring. Han spiste ikke mer enn 350 gram mat per dag, hovedsakelig brød, eggehviter, kjøtt og suppe og maks en halv flaske hvitvin daglig. Han skrev bøker om sunn livsstil som ble trykket i mange opplag. Allerede på 1500-tallet var altså bøker med dietter noe befolkningen var interesserte i.
Den kjente dikteren George Gordon Byron slanket seg ved å spise bare kjeks og brus eller poteter dynket i eddik. Han undertrykte sultfølelsen ved å røyke mengder av sigarer og kledde seg i flere lag med tykke ullklær, for på den måten å kunne svette bort sine overflødige kilo. Han fulgte også Hippokrates' råd om å kaste opp regelmessig. Det skal nevnes at da han døde, bare 36 år gammel, hadde han lenge fulgt en diett som besto nesten utelukkende av ris. Det sier kanskje litt om at ikke alle motedietter er like gunstige?
Gå til medietDen italienske adelsmannen Luigi Cornaro levde på 1500-tallet, ble 98 år og skal ha vært usedvanlig frisk hele livet. Han endret kostholdet som 40-åring. Han spiste ikke mer enn 350 gram mat per dag, hovedsakelig brød, eggehviter, kjøtt og suppe og maks en halv flaske hvitvin daglig. Han skrev bøker om sunn livsstil som ble trykket i mange opplag. Allerede på 1500-tallet var altså bøker med dietter noe befolkningen var interesserte i.
Den kjente dikteren George Gordon Byron slanket seg ved å spise bare kjeks og brus eller poteter dynket i eddik. Han undertrykte sultfølelsen ved å røyke mengder av sigarer og kledde seg i flere lag med tykke ullklær, for på den måten å kunne svette bort sine overflødige kilo. Han fulgte også Hippokrates' råd om å kaste opp regelmessig. Det skal nevnes at da han døde, bare 36 år gammel, hadde han lenge fulgt en diett som besto nesten utelukkende av ris. Det sier kanskje litt om at ikke alle motedietter er like gunstige?


































































































