AddToAny

- Dette er alvorlige tall

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil ta opp Politiforums undersøkelse med Politidirektoratet, etter at seks av ti politiansatte mener det er en fryktkultur i politiet.
Statsråden er imidlertid ikke så overrasket over funnene og slår fast at regjeringen allerede er godt i gang med arbeid som kan danne grunnlag for å bygge en bedre kultur i politiet.

Tidligere denne uken publiserte Politiforum tall fra en undersøkelse som blant annet slår fast at nesten seks av ti politiansatte har vurdert å slutte i jobben.

Nesten seks av ti politiansatte mener politiet er preget av en fryktkultur. Fire av ti har pålagt seg selv munnkurv av frykt for konsekvenser for karrieren.

Vil ta opp saken

I kjølvannet av tallene møter Politiforum Emilie Enger Mehl i Justisdepartementets lokaler i Nydalen i Oslo.

- Det er en viktig undersøkelse, sier Mehl, som varsler at hun kommer til å ta opp saken med Politidirektoratet.

- Dette er det naturlig for meg å snakke med politidirektør Benedicte Bjørnland om. Varsling, kultur, trygghet for politifolk, er tema jeg har snakket med politidirektøren om gjennom hele perioden jeg har vært statsråd, sier Mehl.

- Denne undersøkelsen er en del av dette bildet, legger hun til.

- Er du overrasket over det som nå kommer fram?

Det er en bekymring jeg har hatt av at det ikke er stor nok takhøyde eller trygghet for å kunne varsle eller si fra om ting man er uenige i.

Emilie Enger Mehl

- Jeg opplever at dette målbærer og gir et bakteppe for mye av det arbeidet vi har satt i gang, med fokus på kultur og ledelse, og varsling, de to siste årene vi har sittet i regjering. Politiet er en stor etat. Politiet er også en etat der det i en viss grad er behov for lojalitet i organisasjonen. Jeg er ikke overrasket over at det er et stort meningsmangfold og en del ansatte opplever å ikke kunne ytre seg helt fritt. Men det er en bekymring jeg har hatt av at det ikke er stor nok takhøyde eller trygghet for å kunne varsle eller si fra om ting man er uenige i. Det er grunnen til at kultur og ledelse og varslingsombud har vært viktige saker for meg å jobbe med som statsråd.

- Det er seks av ti som mener at det er en fryktkultur i politiet. Og veldig mange er redde for å ytre seg, ikke bare eksternt, men også internt. Hvordan reagerer du på det?

- Det er et høyt tall. Jeg er glad for at det gjøres undersøkelser. Politiet gjennomfører medarbeiderundersøkelser. Og dere har gjort en stor undersøkelse. Jeg har ikke ennå rukket å lese hele. Men jeg er glad for at dette kommer fram. Det tror jeg er helt nødvendig for at det skal være mulig å ta dette tilstrekkelig på alvor, svarer Mehl.

Meningsforskjeller

Hun viser til at Politiets fellesforbund da hun ble statsråd allerede i fem år hadde advart sine medlemmer mot å varsle om kritikkverdige forhold innad i politiet, fordi forbundet ikke opplever at dette er trygt.

- Når jeg er ute og reiser møter jeg alltid mye politifolk. Det er viktig for meg å lytte til deres perspektiver. Noen er veldig åpne mens andre kanskje er mer redde for å bli oppfattet som illojale. Det er naturlig med meningsforskjeller og ulike perspektiver når det er snakk om så mange mennesker. Det viktigste er å skape en trygghet for de som føler de mangler den tryggheten nå, sier Mehl.

- Men handler ikke dette også om rettsikkerhet og beredskap, ved at du ikke får kontradiksjon i etterforskninger eller mannskaper er redde for å gjøre jobben sin, fordi de ikke vet om de har ledelsen i ryggen?

- Etter mitt syn er m

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt