AddToAny

Den lille sjokoladefabrikken

Den lille sjokoladefabrikken
Gjennomsiktighet og rene råvarer er etterlengtet i kakao- og sjokoladeindustrien, hvor barnearbeid og dyrking i avskoget regnskog er alvorlige utfordringer. Innerst i Hardangerfjorden er Fjåk sjokolade på saken. Her produseres «bean to bar», håndverkssjokolade av etiske og økologiske kakaobønner.
OVER HARDANGERVIDDA, ned Måbødalen forbi Vøringsfossen, innerst i Hardangerfjorden ligger bygda Eidfjord med snaut 900 innbyggere. Fjåk sjokolade er en av Norges ytterst få produsenter av ekte håndverkssjokolade som lages fra bunnen, og de første til å lage såkalt bean to bar-sjokolade i Norge - en voksende etisk bevisst retning innen sjokolade. Siden oppstart i 2015 har den lille sjokoladefabrikken vist at nordmenn er modne for mer enn den vanlige melkesjokoladen.

DUFTEN AV AROMATISK kakao fyller det lille fabrikklokalet i Eidfjord sentrum. Steinkvernene er i gang med å male kakaobønner fra Tanzania. Hyllene er fylt opp av innpakkede sjokoladeblokker markert «70 % Madagascar, september 18» og kakaobønner adressert Madagascar, Haiti og Guatemala.
Agurtxane Concellon og Siv Hereid er autodidakte sjokolademakere, ved siden av å være henholdsvis fotograf og kokk. - Kjenn på duften, sier Siv og åpner en boks med kakaobønner. En syrlig, blomstrete kakaoduft siver inn i nesen. - De økologiske kakaobønnene er av høyest mulig kvalitet og etisk-produsert, forteller Agurtxane. - Hvert land og klima har sine unike smaker. Kakaobønner fra India er for eksempel kjent for sin blomsteraroma.
Kakaobønnenes smak varierer fra sesong til sesong. Siv og Agurtxane tester hvert parti for å finne frem til hvor lenge bønnene skal kvernes, ristes og lagres, slik at den gode og unike smaken kommer frem. Eksotiske smaker kombineres med nordiske smaker som tyttebær og reinsdyrlav høstet på Hardangervidda. - Neste år lanserer vi flere sjokolader i den nordiske serien med ingredienser vi har sanket i naturen, forteller Agurtxane. I hylla lyser en grønn test-sjokoladeplate som hinter om hva vi kan vente oss.

EN STEINKVERN ble med hjem i kofferten etter et besøk i London i 2015. Agurtxane eksperimenterte hjemme med å lage sjokolade fra bunnen av, og tok et online kurs hos Ecole Cho
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

2 porsjoner 4 dl bokhvete, bløtlagt og skylt 3 dl vann, skånsomt oppvarmet 4 dadler 2 ts honning eller lønnesirup 2 ts vaniljeekstrakt eller
article_print Ren Mat 18.12.2018
NØTTEDYRKING I NORGE MAT MED NØTTER GRIS UNDER ÅPEN HIMMEL DYREVERNALLIANSEN ULTRABEARBEIDET MAT KVEIKØL
article_print Ren Mat 18.12.2018
I over 30 år har Bruce & Abbie Leeson produsert ingefærprodukter i familiebedriften The Ginger People.
article_print Ren Mat 18.12.2018
Høytidene innebærer ofte mye tung og fet kjøttmat. Men det er ingen grunn til å vente til nyttårsforsettene med å inkludere flere vegetarmåltider i kosten. Tiden er inne for at nye klassikere som cashewnøttstek og vegisterkaker kan få plass på julebordet ved siden av ribba og juletorsken. Og blir det rester fra julemiddagen? Prøv en hvit pizza med pinnekjøtt. Rart, sier du? Vent til du har prøvd.
article_print Ren Mat 18.12.2018
Ikou er en ny økologisk kroppspleieserie som tar utgangspunkt i et helhetlig tankesett hvor ingrediensene er utvalgt for å gi en harmonisk effekt på både kropp og sinn.
article_print Ren Mat 18.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt