AddToAny

Den lille sjokoladefabrikken

Den lille sjokoladefabrikken
Gjennomsiktighet og rene råvarer er etterlengtet i kakao- og sjokoladeindustrien, hvor barnearbeid og dyrking i avskoget regnskog er alvorlige utfordringer. Innerst i Hardangerfjorden er Fjåk sjokolade på saken. Her produseres «bean to bar», håndverkssjokolade av etiske og økologiske kakaobønner.
OVER HARDANGERVIDDA, ned Måbødalen forbi Vøringsfossen, innerst i Hardangerfjorden ligger bygda Eidfjord med snaut 900 innbyggere. Fjåk sjokolade er en av Norges ytterst få produsenter av ekte håndverkssjokolade som lages fra bunnen, og de første til å lage såkalt bean to bar-sjokolade i Norge - en voksende etisk bevisst retning innen sjokolade. Siden oppstart i 2015 har den lille sjokoladefabrikken vist at nordmenn er modne for mer enn den vanlige melkesjokoladen.

DUFTEN AV AROMATISK kakao fyller det lille fabrikklokalet i Eidfjord sentrum. Steinkvernene er i gang med å male kakaobønner fra Tanzania. Hyllene er fylt opp av innpakkede sjokoladeblokker markert «70 % Madagascar, september 18» og kakaobønner adressert Madagascar, Haiti og Guatemala.
Agurtxane Concellon og Siv Hereid er autodidakte sjokolademakere, ved siden av å være henholdsvis fotograf og kokk. - Kjenn på duften, sier Siv og åpner en boks med kakaobønner. En syrlig, blomstrete kakaoduft siver inn i nesen. - De økologiske kakaobønnene er av høyest mulig kvalitet og etisk-produsert, forteller Agurtxane. - Hvert land og klima har sine unike smaker. Kakaobønner fra India er for eksempel kjent for sin blomsteraroma.
Kakaobønnenes smak varierer fra sesong til sesong. Siv og Agurtxane tester hvert parti for å finne frem til hvor lenge bønnene skal kvernes, ristes og lagres, slik at den gode og unike smaken kommer frem. Eksotiske smaker kombineres med nordiske smaker som tyttebær og reinsdyrlav høstet på Hardangervidda. - Neste år lanserer vi flere sjokolader i den nordiske serien med ingredienser vi har sanket i naturen, forteller Agurtxane. I hylla lyser en grønn test-sjokoladeplate som hinter om hva vi kan vente oss.

EN STEINKVERN ble med hjem i kofferten etter et besøk i London i 2015. Agurtxane eksperimenterte hjemme med å lage sjokolade fra bunnen av, og tok et online kurs hos Ecole Cho
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt