AddToAny

Den lille sjokoladefabrikken

Den lille sjokoladefabrikken
Gjennomsiktighet og rene råvarer er etterlengtet i kakao- og sjokoladeindustrien, hvor barnearbeid og dyrking i avskoget regnskog er alvorlige utfordringer. Innerst i Hardangerfjorden er Fjåk sjokolade på saken. Her produseres «bean to bar», håndverkssjokolade av etiske og økologiske kakaobønner.
OVER HARDANGERVIDDA, ned Måbødalen forbi Vøringsfossen, innerst i Hardangerfjorden ligger bygda Eidfjord med snaut 900 innbyggere. Fjåk sjokolade er en av Norges ytterst få produsenter av ekte håndverkssjokolade som lages fra bunnen, og de første til å lage såkalt bean to bar-sjokolade i Norge - en voksende etisk bevisst retning innen sjokolade. Siden oppstart i 2015 har den lille sjokoladefabrikken vist at nordmenn er modne for mer enn den vanlige melkesjokoladen.

DUFTEN AV AROMATISK kakao fyller det lille fabrikklokalet i Eidfjord sentrum. Steinkvernene er i gang med å male kakaobønner fra Tanzania. Hyllene er fylt opp av innpakkede sjokoladeblokker markert «70 % Madagascar, september 18» og kakaobønner adressert Madagascar, Haiti og Guatemala.
Agurtxane Concellon og Siv Hereid er autodidakte sjokolademakere, ved siden av å være henholdsvis fotograf og kokk. - Kjenn på duften, sier Siv og åpner en boks med kakaobønner. En syrlig, blomstrete kakaoduft siver inn i nesen. - De økologiske kakaobønnene er av høyest mulig kvalitet og etisk-produsert, forteller Agurtxane. - Hvert land og klima har sine unike smaker. Kakaobønner fra India er for eksempel kjent for sin blomsteraroma.
Kakaobønnenes smak varierer fra sesong til sesong. Siv og Agurtxane tester hvert parti for å finne frem til hvor lenge bønnene skal kvernes, ristes og lagres, slik at den gode og unike smaken kommer frem. Eksotiske smaker kombineres med nordiske smaker som tyttebær og reinsdyrlav høstet på Hardangervidda. - Neste år lanserer vi flere sjokolader i den nordiske serien med ingredienser vi har sanket i naturen, forteller Agurtxane. I hylla lyser en grønn test-sjokoladeplate som hinter om hva vi kan vente oss.

EN STEINKVERN ble med hjem i kofferten etter et besøk i London i 2015. Agurtxane eksperimenterte hjemme med å lage sjokolade fra bunnen av, og tok et online kurs hos Ecole Cho
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Fra søppelrydding verden over er det registrert at plastsugerør og rørepinner utgjør 7,5 prosent av plastforsøplingen.
Ren Mat 13.03.2019
Der emmer har vært dyrket i over 8000 år ble hvetesorten Mirakel godkjent for produksjon for seks år siden. Hvorfor utvikler vi nye kornsorter?
Ren Mat 13.03.2019
RÅ Organic Skincare er en liten familiebedrift fra Bergen som spesialiserer seg på hud- og hårpleie etter økologiske og etiske prinsipper.
Ren Mat 13.03.2019
NADIN MARTINUZZI er Ren Mats trofaste fotograf. Real mat er vårt hovedfokus, dette formidler Nadin elegant gjennom sine bilder. facebook.com/ Sentralen/ ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 13.03.2019
Det spirer og gror om våren, og det må vi utnytte mens vi kan. Noen kaller det ugress, vi kaller det helst nyttevekster. Uansett, plukk de unge skuddene om våren, da er de på sitt beste.
Ren Mat 13.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt