Ren Mat
18.12.2018
Gjennomsiktighet og rene råvarer er etterlengtet i kakao- og sjokoladeindustrien, hvor barnearbeid og dyrking i avskoget regnskog er alvorlige utfordringer. Innerst i Hardangerfjorden er Fjåk sjokolade på saken. Her produseres «bean to bar», håndverkssjokolade av etiske og økologiske kakaobønner.
OVER HARDANGERVIDDA, ned Måbødalen forbi Vøringsfossen, innerst i Hardangerfjorden ligger bygda Eidfjord med snaut 900 innbyggere. Fjåk sjokolade er en av Norges ytterst få produsenter av ekte håndverkssjokolade som lages fra bunnen, og de første til å lage såkalt bean to bar-sjokolade i Norge - en voksende etisk bevisst retning innen sjokolade. Siden oppstart i 2015 har den lille sjokoladefabrikken vist at nordmenn er modne for mer enn den vanlige melkesjokoladen.
DUFTEN AV AROMATISK kakao fyller det lille fabrikklokalet i Eidfjord sentrum. Steinkvernene er i gang med å male kakaobønner fra Tanzania. Hyllene er fylt opp av innpakkede sjokoladeblokker markert «70 % Madagascar, september 18» og kakaobønner adressert Madagascar, Haiti og Guatemala.
Agurtxane Concellon og Siv Hereid er autodidakte sjokolademakere, ved siden av å være henholdsvis fotograf og kokk. - Kjenn på duften, sier Siv og åpner en boks med kakaobønner. En syrlig, blomstrete kakaoduft siver inn i nesen. - De økologiske kakaobønnene er av høyest mulig kvalitet og etisk-produsert, forteller Agurtxane. - Hvert land og klima har sine unike smaker. Kakaobønner fra India er for eksempel kjent for sin blomsteraroma.
Kakaobønnenes smak varierer fra sesong til sesong. Siv og Agurtxane tester hvert parti for å finne frem til hvor lenge bønnene skal kvernes, ristes og lagres, slik at den gode og unike smaken kommer frem. Eksotiske smaker kombineres med nordiske smaker som tyttebær og reinsdyrlav høstet på Hardangervidda. - Neste år lanserer vi flere sjokolader i den nordiske serien med ingredienser vi har sanket i naturen, forteller Agurtxane. I hylla lyser en grønn test-sjokoladeplate som hinter om hva vi kan vente oss.
EN STEINKVERN ble med hjem i kofferten etter et besøk i London i 2015. Agurtxane eksperimenterte hjemme med å lage sjokolade fra bunnen av, og tok et online kurs hos Ecole Cho
Gå til medietDUFTEN AV AROMATISK kakao fyller det lille fabrikklokalet i Eidfjord sentrum. Steinkvernene er i gang med å male kakaobønner fra Tanzania. Hyllene er fylt opp av innpakkede sjokoladeblokker markert «70 % Madagascar, september 18» og kakaobønner adressert Madagascar, Haiti og Guatemala.
Agurtxane Concellon og Siv Hereid er autodidakte sjokolademakere, ved siden av å være henholdsvis fotograf og kokk. - Kjenn på duften, sier Siv og åpner en boks med kakaobønner. En syrlig, blomstrete kakaoduft siver inn i nesen. - De økologiske kakaobønnene er av høyest mulig kvalitet og etisk-produsert, forteller Agurtxane. - Hvert land og klima har sine unike smaker. Kakaobønner fra India er for eksempel kjent for sin blomsteraroma.
Kakaobønnenes smak varierer fra sesong til sesong. Siv og Agurtxane tester hvert parti for å finne frem til hvor lenge bønnene skal kvernes, ristes og lagres, slik at den gode og unike smaken kommer frem. Eksotiske smaker kombineres med nordiske smaker som tyttebær og reinsdyrlav høstet på Hardangervidda. - Neste år lanserer vi flere sjokolader i den nordiske serien med ingredienser vi har sanket i naturen, forteller Agurtxane. I hylla lyser en grønn test-sjokoladeplate som hinter om hva vi kan vente oss.
EN STEINKVERN ble med hjem i kofferten etter et besøk i London i 2015. Agurtxane eksperimenterte hjemme med å lage sjokolade fra bunnen av, og tok et online kurs hos Ecole Cho