AddToAny

DDT is good for me.eee!

DDT is good for me.eee!
lierte styrkene desperate etter å finne et middel mot insektene som overførte tyfus (lus), malaria (mygg), dysenteri og tyfoidfeber (husfluer).
Det vanlige middelet de brukte, pyretriner fremstilt fra krysantemumplanter, kom fra Japan, et land de var i krig med. Redningen ble DDT.
DDT ble med stor suksess brukt mot alle de overnevnte sykdommene under andre verdenskrig. Spesielt viktig ble det i kampen mot malaria. I USA ble det satt i gang et prosjekt for å utrydde malaria ved hjelp av DDT, og resultatene var formidable: malariatilfellene sank fra millioner til noen hundre i løpet av få år. Det samme resultatet fikk også India, Taiwan, Sør-Afrika, Siri Lanka og flere andre land.
Med krigen og befolkningsveksten på midten av 1900-tallet kom også en økt etterspørsel etter mat, og dermed økt etterspørsel etter nye teknologier som muliggjorde større produksjon. Troen på teknologi og forskning var stor så vel hos befolkningen som hos myndigheter, og sammen med ønsket om å kontrollere naturen muliggjorde det ukritisk bruk av insektmidler. Medier, myndigheter og matvareindustrien var udelt positive, og kun noen få uttrykte skepsis til dette stoffet som ga mennesker evnen til å kontrollere naturen. DDT var giftig for de fleste skadeinsekter, men mindre giftig for mennesker, det var billig og det kunne produseres i store kvanta. Ikke lenge etter at krigen var over, i 1948, vant Paul Müller Nobelprisen i medisin for oppfinnelsen av DDT.
DDT fikk suksess i store deler av verden og ble raskt det mest brukte menneskelagde insektmiddelet. Kampanjer med DDT i førersetet skulle utrydde noen av de mest plagsomme insektartene, og DDT ble ukritisk sprayet på mennesker og dyr. Det var ikke før i 1962 da den kjente vitenskapsskribenten og marinbiologen Rachel Carson skrev boken «Silent Sp
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt