AddToAny

Dag O. Hessen er redd for at UiO-forskere kan miste sin akademiske frihet

Dag O. Hessen og Kristian Bjørkdahl var betraktelig mer bekymret for den frie forskningens kår, enn NIFUs Mari Elken i Strategi 2030-debatt.
- Jeg har sett en sterkere nyttebetoning. Og det er ikke galt å være til nytte, men til hva, og på hvilken tidsskala? Jeg er ikke misfornøyd, det er bra i Norge, men derfor er det viktig å være oppmerksom på utviklingstrekkene vi ser, hevdet professor i biologi Dag O. Hessen, i debatt i Fritt Ords lokaler, onsdag 30 oktober.

Hessen mener å se tegn i tida, som han syns er bekymringsfulle. Det han er redd for er såkalt «Skifting baseline», en teori om at langsomme endringer er vanskelige å oppdage før det er for sent.

- Det jeg er redd for, er at vi våkner opp en dag, og universitetet har blitt et vanlig institutt, sa han.

Friheten kan uthules av ulike eksterne finansieringsordninger

Hessen mente at det ligger en risiko i at den eksterne finansieringen utgjør en stadig større del av inntektene til universitetet.

- Akademisk frihet står ganske godt, men noe av truslene ligger jo i finansieringen. Hvis vi ser en finansieringsdreining i retning av mer kortsiktig, nytteorientert forskning, blir friheten uthult, påpekte han.

Hessen var også opptatt av at innovasjon og forskning som skal føre til patenter og inntekter i naturfagene, ikke skal gå på bekostning av grunnforskning, undervisning og formidling.

- Mange av mine kolleger har veldig tett kobl

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Anders Jahres store medisinske pris deles mellom kreftforskerne Jiri Lukas, Københavns Universitet og Jiri Bartek, Kreftens Bekjempelse i København og Karolinska Institutet i Stockholm.
Uniforum 29.05.2020
Runa Kristine Fiske overtar som leder for Studentparlamentet ved UiO til sommeren, melder Universitas. Da etterfølger hun Christen Andreas Wroldsen. Fiske har sittet som en av to studentrepresentanter i Universitetetsstyret det siste året.
Uniforum 29.05.2020
Regjeringen foreslår 250 millioner kroner til vedlikehold av studentboliger og 100 millioner til oppgradering av bygg ved universiteter og høyskoler i en ny koronapakke som ble presentert i dag.
Uniforum 29.05.2020
- Dei første to månadane under koronaepidemien var eg heilt åleine i Eilert Sundts hus. No er me fem personar i denne etasjen. Det seier fakultetsdirektør Gudleik Grimstad.
Uniforum 29.05.2020
Det er noe som skurrer når doktorgradsstipendiater må stille seg i NAV-kø i månedene etter at avhandlingen er levert og de venter på bedømmelse og disputas. Det er på tide å utvide gjennomføringsstipendet.
Uniforum 28.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt