AddToAny

Dag O. Hessen er redd for at UiO-forskere kan miste sin akademiske frihet

Dag O. Hessen og Kristian Bjørkdahl var betraktelig mer bekymret for den frie forskningens kår, enn NIFUs Mari Elken i Strategi 2030-debatt.
- Jeg har sett en sterkere nyttebetoning. Og det er ikke galt å være til nytte, men til hva, og på hvilken tidsskala? Jeg er ikke misfornøyd, det er bra i Norge, men derfor er det viktig å være oppmerksom på utviklingstrekkene vi ser, hevdet professor i biologi Dag O. Hessen, i debatt i Fritt Ords lokaler, onsdag 30 oktober.

Hessen mener å se tegn i tida, som han syns er bekymringsfulle. Det han er redd for er såkalt «Skifting baseline», en teori om at langsomme endringer er vanskelige å oppdage før det er for sent.

- Det jeg er redd for, er at vi våkner opp en dag, og universitetet har blitt et vanlig institutt, sa han.

Friheten kan uthules av ulike eksterne finansieringsordninger

Hessen mente at det ligger en risiko i at den eksterne finansieringen utgjør en stadig større del av inntektene til universitetet.

- Akademisk frihet står ganske godt, men noe av truslene ligger jo i finansieringen. Hvis vi ser en finansieringsdreining i retning av mer kortsiktig, nytteorientert forskning, blir friheten uthult, påpekte han.

Hessen var også opptatt av at innovasjon og forskning som skal føre til patenter og inntekter i naturfagene, ikke skal gå på bekostning av grunnforskning, undervisning og formidling.

- Mange av mine kolleger har veldig tett kobl

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Dei 163 psykologistudentane som hadde tatt studiet ved ELTE-akademiet i Ungarn tapte rettssaka mot staten, melder Khrono.
Uniforum 11.11.2019
Tvistesaken mellom UiO og den tidligere stipendiaten Roya Sabetrasekh pågår i Borgarting lagmannsrett hele denne uka.
Uniforum 11.11.2019
Fleire fakultet meiner det er for mykje om livsvitskap og for lite om andre forskingssatsingar i utkastet til Strategi 2030. Oslo universitetssykehus og A-hus vil derimot ha meir plass til livsvitskap.
Uniforum 09.11.2019
Sveinung Skule tiltrer fra februar 2020 som ny direktør i Kompetanse Norge. Skule kommer fra stillingen som administrerende direktør i Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).
Uniforum 08.11.2019
Utsatte humaniorafag kan i framtida bli reddet av en egen særfinansiering. I dag er ingen fag så truet at det ville være aktuelt å bruke et slikt tiltak. Det er konklusjonen til et utvalg ledet av UiO-professor Einar Lie.
Uniforum 07.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt