Kjøkkenskriveren
11.04.2022
Myk, men sunn mat kan hjelpe mennesker som har problemer med å tygge eller svelge, til et balansert og næringsrikt kosthold.
Det er ikke bare eldre mennesker med dårlig tannhelse som trenger myk mat med tilpasset konsistens. Leger kan også anbefale mykere mat etter hode-, nakkeeller magekirurgi, og for pasienter som gjennomgår behandlinger med cellegift eller stråling.
Bløte matvarer bidrar til å minske behovet for tygging og svelging når man spiser. Her er noen gode tips til sunn, myk mat fordelt på måltidene gjennom dagen.
FROKOST/LUNSJ:
Loff: Loff er mykere enn grovere brød. Baker dere selv, kan dere berike loffen med fiberpulver (som glutenfrie Fiberfin). Det gjør loffen mindre stoppende.
Pålegg: Kremost, kaviar, leverpostei, syltetøy, eggerøre, peanøttsmør og bananmos. Det finnes et utall myke pålegg å velge mellom, som ikke trenger mye tygging. Vær obs på at personer med nedsatt svelgeevne kan måtte styre unna peanøttsmør og andre nøttesmør, det kleber for mye i munnen.
Yoghurt: All slags yoghurt er myk. Gå gjerne for en naturell versjon og tilsett en mos av friske bær eller frukt. Skyr er også et flott valg, det samme er kesam - begge gir godt med kvalitetsprotein.
Cottage cheese: Om klumpene er for store, kan man mose cottage cheesen før servering. Den kan både passe som «saltmat» med for eksempel bløte tomater og grønn pesto, eller den kan tas i søt retning med frukt- eller bærmos.
Grøt: Godt kokt grøt av havre, bygg, hirse eller bokhvete er bløtt og lett å få i seg. Topp med mos av friske bær
Gå til medietBløte matvarer bidrar til å minske behovet for tygging og svelging når man spiser. Her er noen gode tips til sunn, myk mat fordelt på måltidene gjennom dagen.
FROKOST/LUNSJ:
Loff: Loff er mykere enn grovere brød. Baker dere selv, kan dere berike loffen med fiberpulver (som glutenfrie Fiberfin). Det gjør loffen mindre stoppende.
Pålegg: Kremost, kaviar, leverpostei, syltetøy, eggerøre, peanøttsmør og bananmos. Det finnes et utall myke pålegg å velge mellom, som ikke trenger mye tygging. Vær obs på at personer med nedsatt svelgeevne kan måtte styre unna peanøttsmør og andre nøttesmør, det kleber for mye i munnen.
Yoghurt: All slags yoghurt er myk. Gå gjerne for en naturell versjon og tilsett en mos av friske bær eller frukt. Skyr er også et flott valg, det samme er kesam - begge gir godt med kvalitetsprotein.
Cottage cheese: Om klumpene er for store, kan man mose cottage cheesen før servering. Den kan både passe som «saltmat» med for eksempel bløte tomater og grønn pesto, eller den kan tas i søt retning med frukt- eller bærmos.
Grøt: Godt kokt grøt av havre, bygg, hirse eller bokhvete er bløtt og lett å få i seg. Topp med mos av friske bær