AddToAny

DÅRLIG TYGGEEVNE? SERVER MYK MAT

Myk, men sunn mat kan hjelpe mennesker som har problemer med å tygge eller svelge, til et balansert og næringsrikt kosthold.
Det er ikke bare eldre mennesker med dårlig tannhelse som trenger myk mat med tilpasset konsistens. Leger kan også anbefale mykere mat etter hode-, nakkeeller magekirurgi, og for pasienter som gjennomgår behandlinger med cellegift eller stråling.
Bløte matvarer bidrar til å minske behovet for tygging og svelging når man spiser. Her er noen gode tips til sunn, myk mat fordelt på måltidene gjennom dagen.

FROKOST/LUNSJ:
Loff: Loff er mykere enn grovere brød. Baker dere selv, kan dere berike loffen med fiberpulver (som glutenfrie Fiberfin). Det gjør loffen mindre stoppende.
Pålegg: Kremost, kaviar, leverpostei, syltetøy, eggerøre, peanøttsmør og bananmos. Det finnes et utall myke pålegg å velge mellom, som ikke trenger mye tygging. Vær obs på at personer med nedsatt svelgeevne kan måtte styre unna peanøttsmør og andre nøttesmør, det kleber for mye i munnen.
Yoghurt: All slags yoghurt er myk. Gå gjerne for en naturell versjon og tilsett en mos av friske bær eller frukt. Skyr er også et flott valg, det samme er kesam - begge gir godt med kvalitetsprotein.
Cottage cheese: Om klumpene er for store, kan man mose cottage cheesen før servering. Den kan både passe som «saltmat» med for eksempel bløte tomater og grønn pesto, eller den kan tas i søt retning med frukt- eller bærmos.
Grøt: Godt kokt grøt av havre, bygg, hirse eller bokhvete er bløtt og lett å få i seg. Topp med mos av friske bær
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt