AddToAny

Cultura Bank bestrider etikk-rapport

Banksjef Jannike Østervold i Cultura Bank bestrider en rapport om hvordan banken praktiserer sine etiske regeler. To undersøkelser fra Framtiden i våre hender viser at norske banker har en del å gå på med hensyn til liv og lære på etikkområdet.
I den ferske Etisk bankguide 2023 topper Cultura Bank, Sparebanken Vest og SpareBank 1 Østlandet listen. De har det meste av etiske retningslinjer på plass. Nordea, Handelsbanken og Sparebank 1 SMN ligger på bunn.(Se grafikk)

Men når Framtiden i våre hender har sjekket hvordan bankene praktiserer sine gode intensjoner, faller nivået kraftig også på de beste bankene. En nylig publisert undersøkelse «From policy to practice - do banks deliver on their promises?» avslører at bankene mangler mye på å oppfylle egne retningslinjer.

Cultura Bank falt for eksempel fra 98 prosent på oppfyllelse av retningslinjene for samfunnsansvar, etikk og bærekraft i Etisk bankguide til 56 prosent i undersøkelsen av den praktiske gjennomførelsen. Banken som greide seg best var Sparebank 1 Østlandet som falt fra 85 til 67 prosent. (Se mer om praksisundersøkelsen lenger ned)

FORTSATT TRANSPARENT

Banksjef Jannike Østervold i Cultura Bank mener praksisundersøkelsen til Framtiden i våre hender ikke gir et riktig bilde.

- Det er viktig å være klar over at denne undersøkelsen ikke har studert hva Cultura Bank faktisk låner ut penger til, men er en analyse av prosesser. Det er et veldig begrenset antall forhold som er tatt opp i denne pilotundersøkelsen i forhold til spørsmålene i Etisk Bankguide, skriver hun i en e-post.

Østervold legger til at deres viktigste dokumentasjon ovenfor omverdenen om praktiseringen av egne retningslinjer er at banken publiserer hvilke prosjekter den har lånt ut penger til på sine nettsider.

- Så vidt jeg vet er vi fortsatt den eneste banken i Norge som publiserer hvilke prosjekter som har fått lån. Stort mer transparent går det vel ikke an å bli, spør hun.

GRUNDIG SJEKK

Etisk bankguide lages av Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet. De har over flere år sjekket tretten norske finansinstitusjoner med ulike forretningsmodeller, deriblant de seks største bankene, en rekke sparebanker, to forsikringsselskaper og en såkalt etisk bank.

Kartleggingen dekker fire bankaktiviteter: kreditt og utlån til bedriftskunder, prosjektfinansiering, tilbud av egne og tredjeparts fond samt bankens egne investeringer. Kildene er offentlig tilgjengelig informasjon som netts

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Flere IT-folk og bedre etterutdanningstilbud kan bli blant resultatene av Utsynsmeldingen som regjeringen la frem i dag.
Finansfokus 27.03.2023
Tryg forsikring er en av de to finansbedriftene i Norge som viste aller sterkest jobbøkning i løpet 2022. Selskapet har nesten 200 flere ansatte nå enn for et år siden.
Finansfokus 24.03.2023
1. januar tok Geir Holmgren over vekterlampen i Gjensidige. Selskapet får en samarbeidsorientert sjef med svakhet for snø og turer i marka, men også en sjef som skal sørge for at selskapet ekspanderer.
Finansfokus 22.03.2023
Får ansatte i finansnæringen laste ned TikTok på tjenestetelefonen? De fleste har ingen begrensinger, mens andre har så strenge sikkerhetsutiner at de ikke vil uttale seg.
Finansfokus 20.03.2023
Stadig flere vil bli medlem av en fagforeningen. Allikevel må organisasjonene være på tå hev for å være relevant i fremtiden.
Finansfokus 17.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt