AddToAny

Creo foreslår musikerallianse for å gjøre det tryggere å være frilanser

Creo foreslår musikerallianse for å gjøre det tryggere å være frilanser
Janne Starup Bønes fikk et nytt liv som frilansskuespiller etter at hun ble ansatt i Skuespiller- og danseralliansen. Creo oppfordrer nå kulturministeren til å opprette en allianse for musikere.
Det er et helt annet liv. Jeg klyper meg fortsatt i armen over at dette er min virkelighet, og håper at så mange frilansere som mulig kan få denne muligheten, sier Janne Starup Bønes.

Hun har vært frilansskuespiller siden begynnelsen av 2000-tallet, og ble ansatt i Skuespiller- og danseralliansen (Skuda) for omlag to år siden.

Vi møter henne på kafé i Nydalen rett før prøve med Riksteatret og forestillingen Bukkene Bruse lager rompebrann. Det er en dukkeforestilling for barn, og Janne spiller «den minste bukken og en gammel gris».

- Frilanslivet er jo et lappeteppe. Jeg spiller på teater og film, er dukkespiller, dubber, voicer, tar oppdrag og har egne prosjekter, sier Janne.

Som ansatt i Skuda kan hun frilanse og samtidig ha tryggheten som en ansettelse innebærer.

Steiner av skuldrene

«Den tredje ansettelsesformen» kalles det, og er en blanding av fast ansettelse og frilansing. I Skuda er 82 skuespillere og dansere ansatt, men de jobber ikke for Skuda. De frilanser aktivt som skuespiller eller danser, og har tung forpliktelse til å finne seg frilansarbeid. Kun de mest aktive frilanserne kan få ansettelse i Skuda, og hvis de ikke jobber nok, avsluttes arbeidsforholdet. Når frilanserne har frilansoppdrag, har de permisjon fra Skuda for å jobbe. Mellom oppdragene er de sikret en viss lønn, og de sosiale godene som a

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

- Jeg tror ikke helt statsministeren har forstått rekkevidden av det hun sier, sier nestleder i Creo, Anders Hovind.
article_web Musikkultur 18.03.2019
Advokater, menneskerettighetsaktivister og organisasjoner roper nå et varsku om kunstneres ytringsfrihet i sosiale medier.
article_web Musikkultur 18.03.2019
Da Sina Winter hørte norsk svartmetall for første gang, visste han at forholdet ville vare evig. På et gutterom i Teheran etablerte musikeren en karriere som skulle skaffe ham alvorlige problemer.
article_web Musikkultur 15.03.2019
Kvinnene inntar stadig flere sentrale posisjoner i kirkemusikken. Her ser du noen av dem.
article_web Musikkultur 07.03.2019
Store ord i styringsdokumenter øker ikke statusen til de estetiske fagene i skolen, mener Ulrika Bergroth-Plur. Hun er utålmodig etter handling.
article_web Musikkultur 06.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt