AddToAny

Creo foreslår musikerallianse for å gjøre det tryggere å være frilanser

Creo foreslår musikerallianse for å gjøre det tryggere å være frilanser
Janne Starup Bønes fikk et nytt liv som frilansskuespiller etter at hun ble ansatt i Skuespiller- og danseralliansen. Creo oppfordrer nå kulturministeren til å opprette en allianse for musikere.
Det er et helt annet liv. Jeg klyper meg fortsatt i armen over at dette er min virkelighet, og håper at så mange frilansere som mulig kan få denne muligheten, sier Janne Starup Bønes.

Hun har vært frilansskuespiller siden begynnelsen av 2000-tallet, og ble ansatt i Skuespiller- og danseralliansen (Skuda) for omlag to år siden.

Vi møter henne på kafé i Nydalen rett før prøve med Riksteatret og forestillingen Bukkene Bruse lager rompebrann. Det er en dukkeforestilling for barn, og Janne spiller «den minste bukken og en gammel gris».

- Frilanslivet er jo et lappeteppe. Jeg spiller på teater og film, er dukkespiller, dubber, voicer, tar oppdrag og har egne prosjekter, sier Janne.

Som ansatt i Skuda kan hun frilanse og samtidig ha tryggheten som en ansettelse innebærer.

Steiner av skuldrene

«Den tredje ansettelsesformen» kalles det, og er en blanding av fast ansettelse og frilansing. I Skuda er 82 skuespillere og dansere ansatt, men de jobber ikke for Skuda. De frilanser aktivt som skuespiller eller danser, og har tung forpliktelse til å finne seg frilansarbeid. Kun de mest aktive frilanserne kan få ansettelse i Skuda, og hvis de ikke jobber nok, avsluttes arbeidsforholdet. Når frilanserne har frilansoppdrag, har de permisjon fra Skuda for å jobbe. Mellom oppdragene er de sikret en viss lønn, og de sosiale godene som a

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Saksofonist Ola Asdahl Rokkones har bygd opp det mange tenker er umulig - en karriere som orkestersolist. 18. mai spiller han med det tradisjonsrike Mariinsky-orkesteret i St. Petersburg.
article_web Musikkultur 15.05.2019
I revidert statsbudsjett, som ble lagt fram 14.mai, foreslår regjeringen å gi 5 millioner kroner til et pilotprosjekt for å utvikle et digitalt ledsagerbevis.
article_web Musikkultur 14.05.2019
- Vi kan ikke tillate oss å tro at vi ikke kan gjøre noe, sier musiker Eddie Andresen. 18. mai arrangerer han støttekonsert for Palestina sammen med flere Stavanger-musikere og Nablusforeningen.
article_web Musikkultur 14.05.2019
Prisen hedrer skapende og utøvende musikkvirksomhet på høyt kunstnerisk nivå, og ble første gang delt ut i 1965.
article_web Musikkultur 13.05.2019
Kreativitet blir avgjørende for å takle framtidas utfordringer, mener PISA-testens far, Andreas Schleicher. Ved hjelp av en enkel barnesang har tiendeklassingene på Manglerud skole fått erfare hva skaperevne er i praksis.
article_web Musikkultur 09.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt