Ren Mat
20.03.2017
Bjørg er en bonde uten traktor, men med gode, raske hender og skarp saks. Hun har klart å skape et levebrød av ville urter hun samler og de hun dyrker på den lille gården ved en av de mange fjordene på Vestlandet. Hennes beste råd er å satse på urter som er tilpasset klimaet der du bor.
DERFOR DYRKER ikke Bjørg Devik Aurlien basilikum som er en skjør plante. Hun dyrker urter som sar, isop, timian, salvie og som andre hardføre sorter, som løpstikke, gressløk, bjørnerot, mynter og kvann.
- Kunnskap om urter er økende. Men for mange er det uvant å bruke en del av de krydderurtene jeg dyrker, så derfor lager jeg blandinger som de liker smaken av og som er enkle å bruke til kjøtt og fisk eller hva det skal være, sier Bjørg. - Disse blandingene blir en inngang for mange til mangfoldet som er av smaker, egenskaper og dufter.
Bjørg satser på matblomster og te- og krydderurter som egner seg til dyrking i det bratte terrenget på den lille gården Devik. Utsikten mot den 12 km lange Gloppefjorden tar nesten pusten fra en. Fjorden glitrer. På andre siden er det fjell så langt øye kan se. Innerst i fjorden ligger Sandane. Det er en svak bris, en søt og behagelig duft av gras, urter og blomster fyller luften. Sildring av vann fra en liten bekk i nærheten og noen sauebjeller som klirrer rolig litt lengre unna er lyder i bakgrunnen, ellers er det helt stille. Vi sitter på en av de få stedene her som er i vater. På bordet står vaser med frisk kinesisk gressløk og et glass med flere a
Gå til mediet- Kunnskap om urter er økende. Men for mange er det uvant å bruke en del av de krydderurtene jeg dyrker, så derfor lager jeg blandinger som de liker smaken av og som er enkle å bruke til kjøtt og fisk eller hva det skal være, sier Bjørg. - Disse blandingene blir en inngang for mange til mangfoldet som er av smaker, egenskaper og dufter.
Bjørg satser på matblomster og te- og krydderurter som egner seg til dyrking i det bratte terrenget på den lille gården Devik. Utsikten mot den 12 km lange Gloppefjorden tar nesten pusten fra en. Fjorden glitrer. På andre siden er det fjell så langt øye kan se. Innerst i fjorden ligger Sandane. Det er en svak bris, en søt og behagelig duft av gras, urter og blomster fyller luften. Sildring av vann fra en liten bekk i nærheten og noen sauebjeller som klirrer rolig litt lengre unna er lyder i bakgrunnen, ellers er det helt stille. Vi sitter på en av de få stedene her som er i vater. På bordet står vaser med frisk kinesisk gressløk og et glass med flere a