AddToAny

Biene bestemmer

Biene bestemmer
Agurkurtens blå hjerter tømmes for nektar, små lommer på spinkle bein fylles med pollen. Så flyr de hjem til stedet de har bygget for seg og sine 40 000 søstre. Elleve fargerike kuber står i hagen til Eric Brinkhof. I hver av dem bor et folk, med sin dronning.
ERIC ER PÅ VEI til kubene. Birøkterdrakten henger igjen i uthuset, i hånden bærer han en røykpuster med urter og kvister. Duften av harpiks brer seg der han blåser litt røyk ned i en kube for å roe biene. Så drar han forsiktig opp en vokstavle.

Summing. Tusenvis av små bier beveger seg i et virvar på vokstavlen. Solstrålene får den myke stripete pelsen til å gløde. De dekker nesten helt de sekskantede cellene, som hver er mellom 4,7 og 4,9 millimeter i tverrsnitt, og som tavlen består av. Møysommelig bygget av arbeiderbiene og et resultatet av sommerens innsats.VOKSTAVLEN ER bienes selvkonstruerte - og innredete bolig, i alle fall hos biene til Eric. Som regel sørger birøkterne for ferdigfabrikkerte byggevoksplater, da er cellene 5,3 millimeter i tverrsnitt. Hos Eric får biene selv bestemme hvordan vokstavlen skal se ut.

- Hvis du ser på et bifolk som én organisme, kan vokstavlen sees på som deres skjelett. Den holder biene samlet. Når biene fjernes fra tavlen ser du at de drives fra hverandre, sier Eric. Han er Norges eneste sertifiserte biodynamiske birøkter.

Eric er fra Nederland, men har bodd 10 år i Tyskland og Polen med kone og etter hvert fem barn før de kom til Norge for 15 år siden. I alle år har familien vært engasjert i biodynamisk landbruk, og i dag er Eric ansatt som bonde på Stiftelsen Grobunn i Stange, et bo- og skoletilbud for utviklingshemmede ungdommer.

På si holder han kurs i biodynamisk birøkt i egen hage. I tillegg til urter, grønnsaker og bær vokser det et hav av ulike blomster her som biene liker; honningurt, kattoster, middagsblomst, agurkurt, sommerasters, kaliforniavalmue.

- Er det stor forskjell på biodynamisk - og annen birøkt?

- Å ja! Den største forskjellen ligger i det essensielle spørsmålet: Skal vi røkte på bienes premisser eller på birøkternes? En bie er et så annerledes husdyr. Vi vet ikke engang hvordan en hund opplever verden, bie
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt