AddToAny

Beduinskole med eget b omberom

Beduinskole med eget b omberom
Skolen for beduinbarna i den israelske ørkenbyen Yerocham er bygd på viljen til sameksistens mellom religioner.
YEROCHAM: Da fiendskapet mellom Israel og Hamas på Gazastripen slo ut i lys lue i begynnelsen av mai, stanset de fleste normale aktiviteter opp.
Israel stengte ned og som en dramatisk sideeffekt oppsto det voldsomme sammenstøt mellom unge demonstranter fra Israels arabiske mindretall og kamputrustede politifolk.
Et eksempel på det motsatte fikk vi i Yerocham. Det er en liten by, langt inne i den israelske Negev-ørkenen. Befolkningen er jødisk, og en stor del er både religiøse og konservative, men ikke desto mindre har man i mange år arbeidet iherdig for sameksistens og et godt forhold til naboene - som stort sett alle er fastboende beduiner i området.
- Vi hadde planlagt å holde en felles iftar, forteller Debbie Golan, som er blant initiativtakerne til et det helt spesielle prosjektet, Atid BaMidbar («En Fremtid i Ørkenen»).
Han innvandret til Israel fra Boston i USA for mange år siden.
I regi av prosjektet var det planlagt en kveld da jøder fra Yerocham skulle være sammen med muslimske beduiner for å spise måltidet som avslutter den daglige fasten i den muslimske fastemåneden Ramadan.
En felles iftar skulle stå som et symbol på det lokale ønsket om sameksistens - og selv om krigshandlingene på Gazastripen brøt ut kvelden før, ble det bestemt at arrangementet skulle gjennomføres.

Militært øvelsesområde
Denne uvanlige viljen til sameksistens på tvers av religioner i Israel, er på mange måter også utgangspunktet for en helt ny skole som vi har reist inn i ørkenen for å besøke. Den sto klar i september 2020, men det meste av tiden har den vært stengt ned på grunn av korona. Men nå er den åpen igjen.
Skolen ligger i landsbyen al Rahma, som egentlig består av 16 små enklaver som omkranse
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra I skolen

Elevane har mista eit år med læring, kan vi lese i avisene.
I skolen 26.10.2021
Organisasjonern Unge funksjonshemmede vurderer noen av postene i statsbudsjettet som positive for sine medlemsorganisasjoner, men frykter at store
I skolen 26.10.2021
Foreldre ved Fernanda Nissen skole i Oslo beskriver et miljø med dytting, sparking, slåing, kvelertak og drapstrusler.
I skolen 26.10.2021
Ap og Sp lover gratis psykisk helsehjelp - uten henvisning - for alle til og med 25 år. I tillegg skal skolehelsetjenesten styrkes gjennom en konkret opptrappingsplan.
I skolen 26.10.2021
Solberg-regjeringen har satt av 100 millioner kroner til flere barnehagelærere.
I skolen 26.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt