AddToAny

Bastøyblues

Bastøy-blues
På Blueshuset i Bastøy fengsel blir bandet en metafor på livet. Klarer du utfordringene her, er du bedre rusta for det som venter på utsiden.
Den høylytte klokka på veggen roper at tida ikke står stille. Heller ikke her. Men trår du i land på Bastøy for første gang, får du en overveldende følelse av å befinne deg i en flytende tilstand mellom fortid og nåtid. Du puster inn historien på grusveiene mellom bygningene på toppen av øya. En gang huset de et av Norges mest brutale og inhumane guttehjem. Hva har skjedd der inne? Du dveler ikke, forsoner deg med at kontrasten ikke kunne vært større til hva den idylliske øya er i dag - et åpent fengsel. Landskapet er det samme, menneskesynet et annet. De innsatte blir behandla med respekt, som ansvarlige mennesker som skal tilbakeføres til samfunnet.

- Det gjorde inntrykk å komme inn i kirken, sier gitarist og instruktør Knut Eide på vei mot målet for turen; Blueshuset.

- Benkene er små, lagd for at barn skal sitte på dem.

Også fritidsleder Tor Bråthen er opptatt av historien.

- Den største inngripen mot sivile i fredstid skjedde her, da gutta på hjemmet gjorde opprør i 1915. Panserskip, torpedobåter, fly og undervannsbåter kom over fjorden, forteller han.

Det viktige bandet: Kenneth har en fortid som musiker på utsiden, og øver gjerne til langt på natt.

Monica Strømdahl

Skyldig som faen

I stua på Blueshuset er det få tegn til revolusjonær aktivitet. Det mest opprørske som kommer herfra er slagene fra trommesettet til Kai, hylene fra gitaren til Kenneth og den raspende vokalen til Jensen.

- Jeg hakke stemme igjen, klager Jensen.

- Vi spilte i seks timer i helga.

Det er bare et par dager siden bandet Skyldig som faen kom hjem fra en helg som husband på Storefjell, under en stor konferanse for Norsk forening for kriminalreform (KROM). To kvelder med flere timer lange konserter og et publikum som ikke kunne få nok. Jensen er hes.

- Help Me baby, trygler han gjennom mikrofonen i den lille stua som fungerer som øvingslokale.

Blueshuset er en boenhet på Bastøy, viet dem som er motivert for å holde på med musikk under soning. Her er blant annet arnestedet for bandet Skyldig som faen. I dag er det tirsdag og instruktør og musiker Knut Eide er på Bastøy for å gi band- og instrumentalundervisning. Akkurat nå står han på stuegulvet og spiller bass. Bandets bassist er nylig løslatt, og arbeidet med å finne en arvtaker er ikke helt i havn.

- Vi er vel dét bandet i Norge som oftest har skifta besetning. På åtte år har vi hatt cirka 80 ulike bandmedlemmer, sier Jensen, som sitter på en lang dom for drap.

Han har et par år igjen som frontfigur i Skyldig som faen, før han slipper ut.

Musikkboenhet - fikk ideen da han satt i fengsel

På utsiden, noen mil unna, finner vi initiativtaker til Blueshuset på Bastøy, Bjørn Andersen. Han var oppdragsforsker for Fafo da han fikk en voldsdom som førte ham inn i Telemark fengsel. På cella fordypet han seg i Stortingsmelding 37: «Straff som virker - mindre kriminalitet - tryggere samfunn». Justisminister Knut Storbergets progressive planer for krimomsorgen virka plutselig usedvanlig relevant, ikke bare for sosiologen Bjørn. Det var her han ble kjent med Musikk i fengsel og frihet. Ideen om at musikk kan brukes

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Kontekst 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt