AddToAny

Banker vi tjene på kryptosikkerhet i boligmarkedet

Om alt går etter planen kan boligeiere som sliter snart få solgt inntil 20 prosent av boligen for stablecoins utstedt av nystartede Bustad Eiendom. Gründeren mener bankene vil tjene på ordningen.
Danske Bank uttrykker derimot skepsis på generelt grunnlag.

Gründer Alf Gunnar Andersen Andersen i fintechselskapet Horde omtaler Bustad Eiendom AS som et demokratisk eiendomsselskap som er eid av The Bustad Association, en selveid organisasjon.

- Horde leverer teknologien og får betalt for det, sier Andersen til Finansfokus.

INNTIL 20 PROSENT EIERDEL

Forretningskonseptet er å investere i boliger eid av andre gjennom den egne kryptovalutaen Bustad Coin med inntil 20 prosents eierandel, og være med på verdistigningen i markedet.

- Dere samarbeider med banker på andre forretningsområder, hva tror du banknæringen tenker om dette med tanke på at næringen har vært skeptisk til kryptovaluta?

- Jeg tror dette er noe bankene vil tjene på. Bankene har fortsatt førsteprioritetspant på 100 prosent av boligen og Bustad tilfører mer egenkapital som sikkerhet i boligen. De siste to-tre årene har vel også noe av skepsisen til blokkjedeteknologi forsvunnet fra banknæringen. Inntrykket er at de begynner å se mulighetene. Det er i alle fall det som blir formidlet til oss i vår kontakt med finansinstitusjoner.

DEL AV FINTECH-KLYNGEN

Ifølge Andersen er konseptet med Bustad Eiendom å gi et tilbud til boligeiere som risikerer å gå «fra gård og grunn».

- Det er langt bedre å selge en eierdel på 20 prosent til Bustad Eiendom, enn å selge hele huset og stå uten bolig. En regulert avtale gjør at boligeieren kan kjøpe tilbake eierandelen når den finansielle situasjonen tilsier det.

Andersen, som er en del av FinTech miljøet i Bergen med næringsklyngen Finance Innovation som overordnet paraply, sier han fikk ideen i forbindelse med studier ved NHH.

Vi har et hårete mål om å kunne lansere tjenesten rundt årsskiftet

Prosjektet med stablecoins i eiendomsmarkedet går inn i tankesettet i selskapet Horde med å hjelpe folk å få kontroll på økonomien. Her er det snakk om å bli kvitt dyr gjeld gjennom verdiene som ligger i boligen. Så langt skal over 200.000 ha lastet ned appen til Horde etter etableringen i 2018. Dette er en plattform som skal sikre de beste avtalene på lån, forsikring, strøm, st

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Seks ukers ferie og 30 millioner til kompetanse er to av forslagene som skal behandles på Finansforbundets landsmøte som starter på Gardermoen tirsdag.
Finansfokus 28.11.2022
Sebastian Hillem starta karrieren i helsesektoren som pleieassistent. Men i haust skifta han bransje, som nytilsett ved storbanken Nordeas kundesenter på Majorstua. Banken aukar no talet rådgjevarar med totalt 85 ved sine fire kundesenter.
Finansfokus 25.11.2022
- Utlånsforskriften bør ikke strammes inn nå. Det er det meget gode grunner til, sier sjefsøkonom Sven Eide i Finansforbundet.
Finansfokus 23.11.2022
Inkassobransjen i Norge fusjonerer og reduserer antall ansatte. Lowell er en av aktørene som bryter trenden. Økt antall spesialister har bidratt til et betydelig løft i bemanningen det seneste året.
Finansfokus 21.11.2022
Fortsatt er det slik at kvinner gjennomsnittlig bare tjener 87,9 prosent av hva menn tjener. Lønnsforskjellene kan illustreres med at gjennomsnittskvinnen jobber gratis fra 17. november og resten av året. Finansbransjen er ikke noe unntak.
Finansfokus 17.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt