AddToAny

Banken på Hadeland

Banken på Hadeland
Hos familien Swärd dyrker de gamle potetsorter som er gått i glemmeboken, eller som egentlig aldri har eksistert. I hvert fall ikke registrert. Dette gjør de mest for moro skyld, det er gamle kornsorter som er lidenskapen.
HIMMELEN SØRGER for vann til årets avlinger på den biodynamiske gården Vestre Aschim på Gran, og det kom ofte og mye vann denne veien i sommer. Kristin og Johan kan ikke gjøre noe med været, men de kan være med å påvirke hva du og jeg skal spise. Familien Swärd er opptatt av gamle kulturplanter. Grønnsaker, poteter og korn, utallige sorter som har gitt mat på bordet i generasjoner, for så å forsvinne parallelt med et større og mer systematisk og kontrollert landbruk. På gården dyrkes et stort antall gamle kornsorter, rundt 12 sorter hvert år, mens over 50 andre forskjellige sorter ligger og sover i sekker og dyrkes bare opp i små felt et år om annet for å holde liv i dem.

Kornet foredler de i egen steinkvern og selger ferdig mel til noen utvalgte butikker og til folk som kommer innom gården. - Vi dyrker kornsorter og -arter her som er mer enn 150 år gamle, sier Johan. - De aller eldste stammer sannsynligvis fra yngre steinalder eller bronsealderen.

Det er Kristin som er mest opptatt av de gamle potetsortene, vi får snakke med henne, sier Johan der vi tråkker rundt på det bløte jordet. Som barn og ung i midt-Sverige, forteller han, er han vokst opp med mandelpotet, de runde ble kun dyrket som dyrefôr. - Jeg har måttet lære meg å like disse da jeg kom til Norge. Jeg ristet på hodet i begynnelsen o
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt