AddToAny

Banken på Hadeland

Banken på Hadeland
Hos familien Swärd dyrker de gamle potetsorter som er gått i glemmeboken, eller som egentlig aldri har eksistert. I hvert fall ikke registrert. Dette gjør de mest for moro skyld, det er gamle kornsorter som er lidenskapen.
HIMMELEN SØRGER for vann til årets avlinger på den biodynamiske gården Vestre Aschim på Gran, og det kom ofte og mye vann denne veien i sommer. Kristin og Johan kan ikke gjøre noe med været, men de kan være med å påvirke hva du og jeg skal spise. Familien Swärd er opptatt av gamle kulturplanter. Grønnsaker, poteter og korn, utallige sorter som har gitt mat på bordet i generasjoner, for så å forsvinne parallelt med et større og mer systematisk og kontrollert landbruk. På gården dyrkes et stort antall gamle kornsorter, rundt 12 sorter hvert år, mens over 50 andre forskjellige sorter ligger og sover i sekker og dyrkes bare opp i små felt et år om annet for å holde liv i dem.

Kornet foredler de i egen steinkvern og selger ferdig mel til noen utvalgte butikker og til folk som kommer innom gården. - Vi dyrker kornsorter og -arter her som er mer enn 150 år gamle, sier Johan. - De aller eldste stammer sannsynligvis fra yngre steinalder eller bronsealderen.

Det er Kristin som er mest opptatt av de gamle potetsortene, vi får snakke med henne, sier Johan der vi tråkker rundt på det bløte jordet. Som barn og ung i midt-Sverige, forteller han, er han vokst opp med mandelpotet, de runde ble kun dyrket som dyrefôr. - Jeg har måttet lære meg å like disse da jeg kom til Norge. Jeg ristet på hodet i begynnelsen o
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt