AddToAny

Bank 250 millioner mindre i gaver I fjor delte sparebanknæringen ut en kvart milliard mindre til allmennyttige formål. Reduserte utbyttemuligheter for sparebankene på grunn av Covid-19 er en av årsakene. Bank

EGET KORONA-FOND: - Vi etablerte sammen med Sparebank 1 Telemark et eget koronafond på to millioner kroner, sier direktør Guri Ramtoft i Sparebankstiftelsen Telemark - Holla og Lunde.
250 millioner mindre i gaver

I fjor delte sparebanknæringen ut en kvart milliard mindre til allmennyttige formål. Reduserte utbyttemuligheter for sparebankene på grunn av Covid-19 er en av årsakene.

Hasse Farstad

- Det siste året har bidratt til å gi oss en kollektiv påminnelse om hvor viktig det er med en sterk sparebanknæring som viser omsorg for innbyggere, bedriftene og samfunnet banken er en del av, sier direktør Iman Winkelman i Sparebankforeningen til Finansfokus.

I løpet av den siste femårsperioden har det vært mer enn en dobling av sparebanknæringens samlede tildelinger til allmennyttige formål. Samlet tildeling falt likevel med en kvart milliard i 2020 sammenlignet med året før.

Ifølge rapporten skyldes dette blant annet lavere tildelingskapasitet blant sparebankene/sparebankstiftelsene som en konsekvens av Covid-19-situasjonen. I tillegg kan forhold ved mottakerne ha påvirket størrelsen på tildelingene i 2020. Redusert utbyttemulighet for sparebankene kan også ha hatt betydning.

For Sparebanken Møre medfører utbytterestriksjonene for 2020 at det inntil videre ligger an for et fall i utbyttemidlene til samfunnet - fra 141 millioner kroner for 2019 til 45 millioner kroner for fjoråret.

MER I FJERDE KVARTAL?

Dette kan endre seg til det bedre, ettersom generalforsamlingen i mars ga styret fullmakt til å vurdere et ytterligere utbytte i fjerde kvartal, slik at samlet utbytte for regnskapsåret 2020 blir i samsvar med bankens utbyttepolitikk. Dette fordrer at økonomiske utsikter og bankens økonomi tilsier at det er forsvarlig, opplyser administrerende direktør Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre.

Idretten ble tilgodesett med 45 prosent av Sparebanken Møres tildelte midler i 2020, fulgt av kompetanse med 13 prosent, kultur med elleve prosent, mens nærmiljø og næringsutvikling mottok ni prosent hver.

- Sparebanken Møre har bidratt med en rekke tiltak i lokalsamfunnene, blant annet støtteordninger for lag og foreninger som har måttet avlyse arrangement som følge av pandemien. Et annet tiltak som har blitt høyt verdsatt er tilskudd til nettbrett til sykehjem og omsorgsboliger i alle kommuner der banken har kontor. Dette har bidratt til god pårørendekontakt i en tid der fysiske besøk ikke har vært mulig, sier Trond Lars Nydal til Finansfokus.

I tillegg har banken støttet utdeling av matkasser, gjennomføring av digitale konserter og kulturarrangementer.

AKTIVITET ETTER KORONA

- I mai støttet vi gjennomføring av 168 konserter med kor og korps i regionen vår. Det har vært svært viktig for oss å stille opp for lag og organisasjoner gjennom en tøff periode, og gjøre vårt for å bidra til at nordvestlandet skal ha et godt aktivitetstilbud også etter korona, sier Nydal.

Iman Winkelman i Sparebankforeningen fremholder at sparebankene har bidratt til å redusere de økonomiske utfordringene knyttet til koronapandemien. Samtidig har de gjort sitt beste for �

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Finn frem mobilen å ta et morsomt bilde fra gjenåpningen av kontorene. Fem vinnere får 1000 kroner hver. (Foto: Shutterstock)
Finansfokus 28.06.2021
LEDET UTVALGET: Advokat Jan Fougner, partner i advokatfirmaet Wiersholm, har ledet det Regjeringsoppnevnte utvalget som har hatt som oppgave å vurdere ulike tilknytningsformer og virksomhetsorganisering i arbeidslivet.
Finansfokus 25.06.2021
UTFORDRER SKJEVHETER: - Når kvinner eier aksjer utfordres flere skjevheter enn bare eierskapet, mener Camilla Andersson i Feddie Distillery. (Foto: Feddie Distillery)
Finansfokus 25.06.2021
TA KONTAKT: Finans Norge-sjef Idar Kreutzer og NAV-sjef Hans Christian Holte ber folk med økonomiske utfordringer ta kontakt med rådgivere jo før jo heller. (Foto: Finans Norge / NAV)
Finansfokus 24.06.2021
NY TREND: - Aktive fagforeningsfolk ønsker seg en form for lederutvikling der man faktisk møter andre kursdeltakere, sier Susanne Slaatsveen i MittLederUnivers. (Foto: Privat)
Finansfokus 23.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt