AddToAny

BØR DU VARSLE?

Ane Dybvadskog opplevde bemanningen på avdelingen som uforsvarlig, Jan Antonsen reagerte på tvangsbruk i boligen, og på arbeidsplassen til Trine Ellefsen ble overtidsbestemmelsene brutt.
De valgte alle tre å bli varslere. Ane like før sommeren, Jan for fire år siden, og Trine for elleve år siden.

Alle tre bærer opplevelsen med seg videre. Historiene deres er veldig forskjellige, og viser hvordan livet på ulike måter ble påvirket av å være en varsler, både på godt og vondt.

Facebook-innlegget ble publisert i Dagbladet
En ettermiddag i mai i år trykker Ane Dybvadskog «del» på Facebook. Hun har skrevet et langt innlegg om en vanlig dag på jobben. Snart skal det ta fullstendig av, og det er da ledelsen tar kontakt.

I de tre årene Ane har jobbet på demensavdelingen i Nord-Fron kommune, har kolleger forsøkt å gjøre noe med bemanningen. De har meldt fra tjenestevei om uholdbare forhold, og skrevet brev til kommunen. Ingenting har skjedd. Ane har fått nok. Nå vil hun prøve å gå ut offentlig.
I et innlegg på Facebook beskriver hun en arbeidsdag i detaljer. Hvordan manglende bemanning på avdelingen skaper uro og farlige forhold. Hvordan pleierne haster rundt for å avverge vanskelige situasjoner som ikke hadde oppstått med nok kapasitet til å gi tilstrekkelig pleie til riktig tid.

Ane skriver:
«Vi er to ansatte på én avdeling fordelt på åtte pasienter, hvorav alle trenger hjelp, oppmerksomhet, omsorg og pleie. Men vi har ikke kapasitet, tid eller nok ansatte til at hver og en pasient får den hjelpen de trenger, og ikke minst fortjener, til enhver tid. Den ene vil hjem til sin mor, den andre hallusinerer og tror vi vil h*n alt vondt, den tredje trenger hjelp til toalettbesøk, den fjerde har brukket lårhalsen, den femte har enda ikke fått frokost, den sjette tar i alle dører på huset og vil ut, mens den sjuende tåler ikke stimuli og blir derfor urolig. Den åttende? Den åttende ligger fortsatt i sengen sin og trenger hjelp til stell. Klokken er 11:56.»

Ane er god til å skrive. Hun gir presise ord og tydelige bilder på det stresset hun og kollegene kjenner på kroppen til daglig. Den tredje pasienten kommer seg ikke på do før klokka er nærmere to på ettermiddagen. Og da arbeidsdagen er slutt halv fire, ligger den åttende pasienten fremdeles i sengen. Det er uverdig. Det er fortvilende.

«Jeg er 21 år og jobber på en demensavdeling, og jeg krever at det blir gjort endringer i pasientsikkerheten i eldreomsorgen. Jeg krever at kapasiteten innen heldøgns omsorg blir bedre. Den eldre generasjonen har gitt meg min fremtid, nå vil jeg gi dem en verdig avslutning.»
Slik avslutter Ane innlegget sitt.
Historien samler raskt kommentarer. Kolleger kjenner seg igjen. Mange blir opprørte over hva de leser. Delingen tar fart. Så tar ledelsen kontakt.

Fjern innlegget
- Noen timer etterpå fikk jeg en melding fra noen i ledelsen som trodde at jeg kanskje hadde brutt taushetsplikten. Hun ble bedt om å fjerne innlegget med en gang, forteller Ane som fikk gråten i halsen, og ble engstelig for å bli tatt for å bryte taushetsplikten, noe som er svært alvorlig. Uansett kan hun miste jobben. Riktignok har hun vært på arbeidsplassen i tre år, men bare som midlertidig ansatt assistent mens hun har studert psykologi.
Ane turte ikke annet enn å avpublisere innlegget umiddelbart, slik at det bare var synlig for henne selv. Da
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Delta setter heltid på kartet. Antall heltidsstillinger som offentlig lyses ut, er kartlagt. I april og mai har organisasjonens øverste tillitsvalgte reist rundt til plasser som gjør det relativt bra.
Helsefagarbeideren 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt