AddToAny

Algoritmer skal avsløre svindlerne

Algoritmer skal avsløre svindlerne
Smarte forskere, big data og nye algoritmer skal hjelpe Gjensidige med å avsløre svindel. Alt for å gjøre prosessene enklere for de ærlige kundene.
Tekst og foto: Sjur Anda

- I dag skal kundene ordne det meste selv og ting skal gå fort også ved oppgjør. Det gir oss et behov for å finne ut hvem vi skal snakke litt mer med. Før pratet noen med kundene på telefon, og de fikk gjerne en følelse om ting ikke var helt som de skulle. Det momentet forsvinner når prosessene automatiseres, sier Erlend Willand-Evensen, direktør for prising i Gjensidige.

Skatteetaten, Gjensidige Forsikring og Den norske Bank (DnB) har nå gått sammen med forskere ved Universitetet i Oslo og Norsk Regnesentral for å ta innersvingen på økonomisk kriminelle. Prosjektet har fått det klingende navnet «Persontilpasset svindeldeteksjon». For Gjensidiges del handler det om å finne kunder som vurderes som i risikogruppen for å begå svindel. Verktøyet er smarte algoritmer, bygd på objektive data.

- Vi må av hensyn til alle våre ærlige kunder utvikle metoder som kan skille ut de uærlige kundene. Historisk er dette ofte gjort av erfarne kunderådgivere basert på intuisjon og «magefølelse». Det momentet er borte nå som ting gjøres i digitalt. Nå ønsker vi i stor grad å også digitalisere dette, der det er objektive, reelle sannsynligheter bak hvem vi sjekker ekstra. Det blir en mer objektiv tilnærming til det hele, sier Ole Hermansen, leder av Gjensidiges utredningsavdeling.

BIG DATA

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Det er stor spenning knyttet til valgene på landsmøtet i Finansforbundet. Nå skal det velges både ny forbundsleder og ny nestleder. I tillegg er det forslag på tre nye styremedlemmer og to møtende varamedlemmer.
Finansfokus 23.10.2019
De største bankene i Sverige, Finland og Danmark samarbeider om å utvikle en helt ny infrastruktur for straksbetaling som kan brukes over landegrensene. Det frister ikke DNB som har hatt suksess med Vipps i Norge. Vipps selv er avventende.
Finansfokus 22.10.2019
Ansatte må ikke presses til å endre arbeidstiden eller døgnrytmen. I stedet bør arbeidsgiverne ansette folk ut fra når de ønsker å jobbe og gi de ansatte størst mulig grad av «fleksitid».
Finansfokus 21.10.2019
En av Britt Sæles første arbeidsdager ble langt mer hektisk enn planlagt.
Finansfokus 18.10.2019
De gylne tider er over for finansinstitusjonene som kastet forbrukslån til høy rente etter folk. Nå må institusjonene sjekke hva en kunde har i gjeld før de gir nye lån eller kreditt.
Finansfokus 17.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt