AddToAny

Aldri før har så få oppdaget ny musikk på radio

- En utvikling det åpenbart er knyttet noen bekymringer til, sier Tono. NRK er mer bekymret for om unge mennesker vil lytte til radio i fremtiden.
Stadig færre oppdager ny musikk først på radio. I løpet av det siste året er det i Norden et fall på hele 11 prosent, ifølge fersk nordisk undersøkelse.

Undersøkelsen viser samtidig at det er en økning i folk som svarer at de sist hørte en ny sang de likte på Facebook, TikTok eller Instagram.

Komminukasjonsdirektør Willy Martinsen i Tono, som står bak undersøkelsen «Polaris Nordic Digital Music Survey 2022» sammen med danske Koda, finske Teosto og markedsanalyseselskapet YouGov, forteller at i 2015 svarte 36 prosent av nordmenn at det var på radio de sist hørte en sang de likte. I 2020 var antallet 30 prosent, og i vår var det altså 20 prosent.

- Trenden er veldig klar. For nordmenn generelt ser radio ut til å få mindre betydning som en kanal for å oppdage ny musikk, sier Martinsen.

Store aldersforskjeller

Bevegelsen skyldes en publikumsforflytning fra redaksjonelle medier til brukergenererte sosiale medier.

- Vi ser også at det er store forskjeller i alder. Fra 50-65 år står radio sterkest. 36 prosent av disse sier at de fortsatt oppdager ny musikk på radio. For 40-49 år er det 25 prosent, for aldersgruppen 30-39 er det 13 prosent. Og for de mellom 18-29 år er det bare 6 prosent som sier at de siste oppdaget ny musikk på radio.

Martinsen mener at denne endringen kan få konsekvenser for Tonos medlemmer fremover, på flere måter.

- Radio har alltid vært viktig som en kanal for å nå ut til publikum. Spilles du på radio er det lettere å få spillejobber og selge musikken.

- Radiokanaler som NRK har også et krav om en norskandel. Vi ser også at mange lokalradioer er flinke til å løfte frem lokal musikk. Det at radio ikke står like sterkt lenger byr på noen utfordringer.

Muligheter og bekymringer

Disse utfordringene vil naturlig nok være større for radiokanalene som har en ung målgruppe. Men alle aktører rammes av nedgangen, all den tid det er snakk om globale plattformer med internasjonalt innhold.

- Dette er en interessant utvikling fr

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Likhetene mellom å spille klassisk musikk og å spille dataspill veldig raskt, er flere enn du skulle tro.
Musikkultur 19.08.2022
published | author Redaksjonen Bassist Ellen Brekken mottok torsdag kveld Oslo jazzfestivals pris «Ella-prisen» 2022. Juryens begrunnelse: «Årets Ella-prisvinner har en allsidighet uten like.
Musikkultur 19.08.2022
published | author Redaksjonen For 2023 skal det deles ut 4,4 millioner kroner i kunst- og kulturstipend fra Oslo kommune. Beløpet er en dobling fra året før, og betyr at enda flere vil få muligheten til å motta stipend.
Musikkultur 19.08.2022
Festivalmat er ofte dyrt, men gir forsvinnende lite til arrangør. - Vi kunne tjent veldig mye mer på å selge bakt potet og kokt pølse, sier Pstereo-festivalsjefen.
Musikkultur 18.08.2022
Vitenskapelig artikkel konkluderer. published | author Redaksjonen Tiltaksordninger bommet på små aktører i pandemiens første fase, kan en ny vitenskapelig publikasjon slå fast. Forskere Ola K.
Musikkultur 17.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt