AddToAny

Advokatlov-høring på Stortinget i dag: - Taushetsplikt er et misvisende begrep

- Den handler ikke om taushet, men om åpenhet. Og den handler ikke om advokaten, men om klientens rett til fortrolig rådgivning, sa Merete Smith.
Høyesterettsdommer Bergljot Webster frykter kriminelle eiere, dersom ikke eierskapsreglene strammes inn.

Stortingets justiskomité arrangerer i dag en åpen høring om advokatloven. En rekke aktører - som Advokatforeningen, Juristforbundet, Finans Norge, Help Forsikring og Norsk Økokrimforening - deltar.

Generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith, ville ikke bruke sine tilmålte fire minutters taletid til å ta omkamper på temaer som allerede har vært grundig diskutert, sa hun.

- Men alt er ikke som vi kunne ønske i advokatlov-proposisjonen. Advokatforeningen er for eksempel imot å fjerne kravene til personer som vil tilby juridisk bistand og som ikke er advokater, sa Smith, og siktet til forslaget om å oppheve rettsrådsmonopolet.

At advokaters taushetsplikt lovfestes i advokatloven, er et av lovens viktigste grep, mener Advokatforeningen.

- Klienten skal kunne være åpen overfor advokaten. Og det handler heller ikke om advokaten, men om klienten, om klientens rett til fortrolig rådgivning, sa Smith.

Vil ha sammensatte tjenester, men det er et problem

I proposisjonen foreslås det at personer som ikke selv er advokat, men som jobber i et advokatforetak, ikke skal kunne gi juridisk bistand til foretakets klienter.

Lovfester taushetsplikten og opphever rettsrådsmonopolet

Advokatloven klar til behandling i Stortinget

Det foreslås også at internadvokater ikke skal kunne gi juridiske råd til bedriftens kunder.

Flere av lovens bestemmelser vil få store konsekvenser for både personer og foretak, mener Advokatforeningen.

- Det er derfor viktig at det lages gode overgangsregler som ivaretar disse menneskene, sa Smith i høringen.

Hun viste til at proposisjonen faktisk åpner for at andre yrkesgrupper enn advokater skal kunne jobbe i et advokatfirma - for eksempel a

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Høyesterett mener det var på tide med en oppjustering av standarderstatningen for voldtekt til samleie, og hevet summen til 2 G, som i dag utgjør drøye 210.000 kroner.
Advokatbladet 16.05.2022
Og øker bøtene til aktivister fra Extinction Rebellion som hindret trafikk på hovedvei i Oslo. - Demonstrasjonen var ikke beskyttet av EMK, mener Høyesterett.
Advokatbladet 16.05.2022
Sjekk tabellen som viser andelen kvinnelige partnere i landets 25 største advokatfirmaer. - Jeg er veldig glad for at andelen øker, sier Bull-topp, som mener både firmaene selv, kundene og Advokatforeningen har en jobb å gjøre.
Advokatbladet 16.05.2022
Haavind kom først blant advokatfirmaene i Holmenkollstafetten 2022 og ble nr. 3 i bedriftsklassen! Sjekk resultatene til 57 advokat-lag her.
Advokatbladet 16.05.2022
Den kritikerroste og prisvinnende artisten står på scenen på advokatfesten under Advokatenes fagdager. Også Hans Orkester kommer.
Advokatbladet 13.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt