Ren Mat
08.03.2022
Arendal kommune er en ledestjerne når det gjelder offentlige økologiske innkjøp og reduksjon av matsvinn. - Det er mange festtaler, men vi har lyst til å vise med handling at vi står for noe.
PER I DAG kan 8 av Arendals 10 kommunekjøkken skryte på seg Debios bronsemerke, et bevis på at minimum 15 % av innkjøpene er økologiske. Og det med god margin - hos noen kjøkken finner man Ø-merket på opptil 38 % av varene.
- Vi har brukt mange år på å snu holdninger til økologisk mat. Det har gått fra å være noe helt fremmed og unødvendig, til å bli noe folk har lyst til å kjøpe - også til sine egne hjem, forklarer Tove Nævisdal, avdelingsleder for kjøkken, vaskeri og renhold i kommunen.
Hun er personlig involvert i prosjektet og har vært med fra starten. - Jeg er opptatt av ren mat, og vil vite hvor det jeg spiser kommer fra. Det tenker jeg også er betydningsfullt i forhold til den jobben jeg har som leder for mange kjøkken. Når vi serverer mat til gamle og syke mennesker, så er det viktig at de får så gode råvarer som mulig, forteller hun.
Arendal kommune sa seg enige. I 2007, etter å ha blitt en del av Økoløftprosjektet, vedtok bystyret et mål om 15 % økologisk innkjøp i sine kommunale kjøkken. En prosjektstilling på 50 % ble opprettet med ansvar for å arrangere fagmøter og inspirasjonsbesøk til blant annet Mathuset i København og økologiske gårder i området. Disse turene var med på å viske ut skepsisen blant kokkene, og nå - mange år senere - er det en stolt gjeng vi møter.
Veien ble til underveis, og den aller første brosteinen ble lagt etter en forelesning om hønsehold. - Her så vi tydelig at det betydde noe for dyrevelferden dersom vi valgte økologisk
Gå til mediet- Vi har brukt mange år på å snu holdninger til økologisk mat. Det har gått fra å være noe helt fremmed og unødvendig, til å bli noe folk har lyst til å kjøpe - også til sine egne hjem, forklarer Tove Nævisdal, avdelingsleder for kjøkken, vaskeri og renhold i kommunen.
Hun er personlig involvert i prosjektet og har vært med fra starten. - Jeg er opptatt av ren mat, og vil vite hvor det jeg spiser kommer fra. Det tenker jeg også er betydningsfullt i forhold til den jobben jeg har som leder for mange kjøkken. Når vi serverer mat til gamle og syke mennesker, så er det viktig at de får så gode råvarer som mulig, forteller hun.
Arendal kommune sa seg enige. I 2007, etter å ha blitt en del av Økoløftprosjektet, vedtok bystyret et mål om 15 % økologisk innkjøp i sine kommunale kjøkken. En prosjektstilling på 50 % ble opprettet med ansvar for å arrangere fagmøter og inspirasjonsbesøk til blant annet Mathuset i København og økologiske gårder i området. Disse turene var med på å viske ut skepsisen blant kokkene, og nå - mange år senere - er det en stolt gjeng vi møter.
Veien ble til underveis, og den aller første brosteinen ble lagt etter en forelesning om hønsehold. - Her så vi tydelig at det betydde noe for dyrevelferden dersom vi valgte økologisk