AddToAny

Økommunen

Arendal kommune er en ledestjerne når det gjelder offentlige økologiske innkjøp og reduksjon av matsvinn. - Det er mange festtaler, men vi har lyst til å vise med handling at vi står for noe.
PER I DAG kan 8 av Arendals 10 kommunekjøkken skryte på seg Debios bronsemerke, et bevis på at minimum 15 % av innkjøpene er økologiske. Og det med god margin - hos noen kjøkken finner man Ø-merket på opptil 38 % av varene.
- Vi har brukt mange år på å snu holdninger til økologisk mat. Det har gått fra å være noe helt fremmed og unødvendig, til å bli noe folk har lyst til å kjøpe - også til sine egne hjem, forklarer Tove Nævisdal, avdelingsleder for kjøkken, vaskeri og renhold i kommunen.
Hun er personlig involvert i prosjektet og har vært med fra starten. - Jeg er opptatt av ren mat, og vil vite hvor det jeg spiser kommer fra. Det tenker jeg også er betydningsfullt i forhold til den jobben jeg har som leder for mange kjøkken. Når vi serverer mat til gamle og syke mennesker, så er det viktig at de får så gode råvarer som mulig, forteller hun.
Arendal kommune sa seg enige. I 2007, etter å ha blitt en del av Økoløftprosjektet, vedtok bystyret et mål om 15 % økologisk innkjøp i sine kommunale kjøkken. En prosjektstilling på 50 % ble opprettet med ansvar for å arrangere fagmøter og inspirasjonsbesøk til blant annet Mathuset i København og økologiske gårder i området. Disse turene var med på å viske ut skepsisen blant kokkene, og nå - mange år senere - er det en stolt gjeng vi møter.
Veien ble til underveis, og den aller første brosteinen ble lagt etter en forelesning om hønsehold. - Her så vi tydelig at det betydde noe for dyrevelferden dersom vi valgte økologisk
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt