Ren Mat
14.03.2016
Det nye EU-regelverket for økologisk merket vin fra 2012 medfører ingen endringer i landbruket, men legger føringer for hva man kan gjøre når druene ankommer kjelleren. Før var det druene som måtte ha sertifikat på at de var økologiske - nå er det vinen som merkes.
VI KAN med rette spørre hvilke ulemper, fortrinn eller forsikringer vi forbrukere har gjennom det nye regelverket, i forhold til foregående praksis. Det viktigste for de fleste er at druene skal komme fra vinmarker som drives uten bruk av syntetiske plantevernmidler eller kunstgjødsel, og at vinen derfor inneholder mindre kjemikalierester. Dessuten bør jo vinen helst være god.
EN LITE OMTALT konsekvens av de nye reglene er at produsenter som ikke har en meter økologisk vinmark nå kan sertifisere deler av sin produksjon som økologisk ved å kjøpe inn druer fra økologiske produsenter, for så å vinifisere disse i egne tanker med de få begrensningene regelverket gir. Dette åpner selvfølgelig for juks fra skruppelløse produsenter som kjøper billige økologiske druer av lav kvalitet fra økologiske produsenter, kaster druene, og deretter bruker papirene fra disse innkjøpene til å kvalifisere egen vin som ikke er fra vinmarker som er økologiske. Slikt juks er ikke mulig å avsløre uten spesifikke analyser av vinene, noe svært få gjør. Vi har, selv i Norg
Gå til medietEN LITE OMTALT konsekvens av de nye reglene er at produsenter som ikke har en meter økologisk vinmark nå kan sertifisere deler av sin produksjon som økologisk ved å kjøpe inn druer fra økologiske produsenter, for så å vinifisere disse i egne tanker med de få begrensningene regelverket gir. Dette åpner selvfølgelig for juks fra skruppelløse produsenter som kjøper billige økologiske druer av lav kvalitet fra økologiske produsenter, kaster druene, og deretter bruker papirene fra disse innkjøpene til å kvalifisere egen vin som ikke er fra vinmarker som er økologiske. Slikt juks er ikke mulig å avsløre uten spesifikke analyser av vinene, noe svært få gjør. Vi har, selv i Norg