AddToAny

Økologisk vin?

Økologisk vin?
Det nye EU-regelverket for økologisk merket vin fra 2012 medfører ingen endringer i landbruket, men legger føringer for hva man kan gjøre når druene ankommer kjelleren. Før var det druene som måtte ha sertifikat på at de var økologiske - nå er det vinen som merkes.
VI KAN med rette spørre hvilke ulemper, fortrinn eller forsikringer vi forbrukere har gjennom det nye regelverket, i forhold til foregående praksis. Det viktigste for de fleste er at druene skal komme fra vinmarker som drives uten bruk av syntetiske plantevernmidler eller kunstgjødsel, og at vinen derfor inneholder mindre kjemikalierester. Dessuten bør jo vinen helst være god.



EN LITE OMTALT konsekvens av de nye reglene er at produsenter som ikke har en meter økologisk vinmark nå kan sertifisere deler av sin produksjon som økologisk ved å kjøpe inn druer fra økologiske produsenter, for så å vinifisere disse i egne tanker med de få begrensningene regelverket gir. Dette åpner selvfølgelig for juks fra skruppelløse produsenter som kjøper billige økologiske druer av lav kvalitet fra økologiske produsenter, kaster druene, og deretter bruker papirene fra disse innkjøpene til å kvalifisere egen vin som ikke er fra vinmarker som er økologiske. Slikt juks er ikke mulig å avsløre uten spesifikke analyser av vinene, noe svært få gjør. Vi har, selv i Norg
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt