AddToAny

Økologisk landbruk ? GMO

Økologisk landbruk ? GMO
Økologisk landbruk er en viktig spydspiss for bærekraftige landbruksmetoder, og sier fortsatt nei til bruk av GMO.
TIL TROSS FOR en politikk som har bidratt til at norsk matproduksjon har vært GMO-fri fram til nå har GMO-spørsmål vært hyppig diskutert de siste årene. Diskusjonene er blant annet knyttet til nyere metoder for genmodifisering og undersøkelser som belyser holdningene til forbrukere knyttet til genmodifisert mat og landbruk. Det er også debatt om loven bør endres slik at det skal bli lettere å søke og få godkjent GMO-er for salg. De som ønsker dette, hevder at de nye metodene er bedre og tryggere og dermed gir muligheter for mer samfunnsnyttige GMO-er.
GMO-Nettverket og Økologisk Norge mener en restriktiv og avventende holdning til GMO fortsatt er nødvendig.

I ØKOLOGISK LANDBRUK er det helt avgjørende å tenke forebyggende og helhetlig. Ved å gi planter og dyr så gode og naturlige livsbetingelser som mulig, reduseres behovet for å behandle sykdom og skadegjørere med medisiner og kjemiske sprøytemidler. Moderne landbruk har kommet langt i å få opp avlinger og ytelse, men dette har også ført til at landbruket er blitt mindre robust, og mer avhengig av tilførsel av eksterne næringsstoffer. Økologisk produksjon skal spille på lag med naturen, basere matproduksjonen på et mangfold av genetiske ressurser og være med på å ta vare på og utvikle dette videre. Økologisk landbruk skal være en spydspiss i dette arbeidet. Derfor sier økologisk landbruk fortsatt nei til å ta i bruk GMO.
Økologisk Norge og den internasjonale paraplyorganisasjonen for økologisk landbruk (IFOAM) mener GMO er unødvendig. Et innovativt landbruk basert på økologiske prinsipper er mer effektivt og mer bærekraftig i et langsiktig perspektiv.

BLANT GMO-NETTVERKETS 18 medlemsorganisasjoner finnes det ulike innfallsvinkler og posisjoner til GMO-spørsmålet. Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og la
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Det er sesong for innhøsting, og vi vil fange smaken av landskapet rundt oss, ikke bare på tallerkenen, men også i glasset.
Ren Mat 07.09.2021
lierte styrkene desperate etter å finne et middel mot insektene som overførte tyfus (lus), malaria (mygg), dysenteri og tyfoidfeber (husfluer).
Ren Mat 07.09.2021
Økonomisk ulikhet, klima- og naturmangfoldskrise, maktsentralisering, pandemi og polarisering er enorme samfunnsproblemer vi står overfor. For meg er det opplagt at solidarisk interseksjonell aktivisme er nøkkelen.
Ren Mat 07.09.2021
Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.
Ren Mat 07.09.2021
Om sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.
Ren Mat 07.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt