AddToAny

«Jeg tror mange gir opp solistdrømmen før de har prøvd»

«Jeg tror mange gir opp solistdrømmen før de har prøvd»
Saksofonist Ola Asdahl Rokkones har bygd opp det mange tenker er umulig - en karriere som orkestersolist. 18. mai spiller han med det tradisjonsrike Mariinsky-orkesteret i St. Petersburg.
- Det er en Catch 22 ved å skulle etablere seg som orkestersolist: For å spille med orkester, må du ha spilt med orkester, sier Ola Asdahl Rokkones.

Veien fram mot å ha 30 solistoppdrag på CV-en har vært en seig maraton av avslag, skuffelser, og mas, mas, mas, ispedd oppturer og overraskelser.

- Jeg tror mange gir opp solistdrømmen før de har prøvd. Det kan virke som orkestrene har glemt at det finnes andre klassiske instrumenter enn piano, fiolin og cello. Hvor er fornyelsen i repertoaret på den fronten? Da jeg var solist med Mariinsky for første gang i 2016, var det også første gang i deres 233-årige historie at de booket en klassisk saksofonist, forteller Ola.

Å hyre sitt eget orkester

Den tromsøbaserte musikeren har jobba aktivt over flere år for å etablere seg som orkestersolist på et instrument som sjelden tas inn i de store konsertsalene. Et av de mer dristige grepene han har tydd til er å sette opp en egen turné med et profesjonelt orkester. I 2014 henvendte han seg til Arkhangelsk kammerorkester i Russland.

- Jeg inviterte dem til en turné i Norge med meg som solist, forteller Ola.

Initiativet var såpass originalt og offensivt at både Norsk kulturråd, Barentssekretariatet og Arvid Hanssen-festivalen kasta seg inn som økonomiske støttespillere. Ola sto for alt arbeidet rundt turneen sjøl, og hadde ikke engang med seg inspisient.

- Orkesteret var

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

I revidert statsbudsjett, som ble lagt fram 14.mai, foreslår regjeringen å gi 5 millioner kroner til et pilotprosjekt for å utvikle et digitalt ledsagerbevis.
article_web Musikkultur 14.05.2019
- Vi kan ikke tillate oss å tro at vi ikke kan gjøre noe, sier musiker Eddie Andresen. 18. mai arrangerer han støttekonsert for Palestina sammen med flere Stavanger-musikere og Nablusforeningen.
article_web Musikkultur 14.05.2019
Prisen hedrer skapende og utøvende musikkvirksomhet på høyt kunstnerisk nivå, og ble første gang delt ut i 1965.
article_web Musikkultur 13.05.2019
Kreativitet blir avgjørende for å takle framtidas utfordringer, mener PISA-testens far, Andreas Schleicher. Ved hjelp av en enkel barnesang har tiendeklassingene på Manglerud skole fått erfare hva skaperevne er i praksis.
article_web Musikkultur 09.05.2019
Utfordringer med å frakte trekkspillet på fly, er i ferd med å gå ut over arbeidsmulighetene til Jovan Pavlovic. Han etterlyser tydeligere praksis hos flyselskapene.
article_web Musikkultur 09.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt