AddToAny

«Jeg tror mange gir opp solistdrømmen før de har prøvd»

«Jeg tror mange gir opp solistdrømmen før de har prøvd»
Saksofonist Ola Asdahl Rokkones har bygd opp det mange tenker er umulig - en karriere som orkestersolist. 18. mai spiller han med det tradisjonsrike Mariinsky-orkesteret i St. Petersburg.
- Det er en Catch 22 ved å skulle etablere seg som orkestersolist: For å spille med orkester, må du ha spilt med orkester, sier Ola Asdahl Rokkones.

Veien fram mot å ha 30 solistoppdrag på CV-en har vært en seig maraton av avslag, skuffelser, og mas, mas, mas, ispedd oppturer og overraskelser.

- Jeg tror mange gir opp solistdrømmen før de har prøvd. Det kan virke som orkestrene har glemt at det finnes andre klassiske instrumenter enn piano, fiolin og cello. Hvor er fornyelsen i repertoaret på den fronten? Da jeg var solist med Mariinsky for første gang i 2016, var det også første gang i deres 233-årige historie at de booket en klassisk saksofonist, forteller Ola.

Å hyre sitt eget orkester

Den tromsøbaserte musikeren har jobba aktivt over flere år for å etablere seg som orkestersolist på et instrument som sjelden tas inn i de store konsertsalene. Et av de mer dristige grepene han har tydd til er å sette opp en egen turné med et profesjonelt orkester. I 2014 henvendte han seg til Arkhangelsk kammerorkester i Russland.

- Jeg inviterte dem til en turné i Norge med meg som solist, forteller Ola.

Initiativet var såpass originalt og offensivt at både Norsk kulturråd, Barentssekretariatet og Arvid Hanssen-festivalen kasta seg inn som økonomiske støttespillere. Ola sto for alt arbeidet rundt turneen sjøl, og hadde ikke engang med seg inspisient.

- Orkesteret var

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

- Kunsten er en motstemme i en tid da den politiske diskusjonen preges av forenklinger og svarthvite sannheter, mener Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet.
Musikkultur 15.08.2019
For første gang er klimaaspektet inkludert i Kulturrådets retningslinjer. Dette er noe av det som er nytt når støtteordningen for musikere og musikkensembler endres.
Musikkultur 14.08.2019
Komponister og utøvende musikere har en tendens til å være B-mennesker, ifølge en fersk studie fra Høgskolen i Innlandet.
Musikkultur 13.08.2019
Alle kunstnere kan bli momspliktige, hvis et ekspertutvalg får det som det vil. Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo er kritisk.
Musikkultur 13.08.2019
Det nærmer seg skolestart, og sesong for turneer i Den kulturelle skolesekken. Fra 1. august økes honorarsatsene med 3,2 prosent.
Musikkultur 12.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt