Kjøkkenskriveren
29.04.2024
Et forholdsvis nytt kommunalt kjøkken i Eidsvoll kommune gir de ansatte helseproblemer. - Første bud når et nytt kjøkken skal bygges er at kjøkkenansatte, som vet hvor skoen trykker, får være med i prosessen, mener kjøkkensjef Anne Hoffsbakken.
Høsten 2019 var hovedkjøkkenet ved Vilberg helsetun innflytningsklart. Fra å være dimensjonert for å lage 350 middagsmåltider fem dager i uka skulle det fra 2019 være mulig å lage 700 måltider. Da kjøkkensjef Anne Hoffsbakken ble ansatt høsten 2021, ble hun intervjuet i lokalavisen Eidsvoll Ullensaker Blad. Der uttalte hun at hun var stolt over å skulle ta over «landets mest moderne og fremtidsrettede kjøkken».
I dag mener hun kommunen har vært alt annet enn fremtidsrettet.
- Siden jeg begynte, har kommunestyret bestemt at vi skal starte med mat til hjemmeboende. Vi har også fått spørsmål om å lage varmmat til skolefritidsordninger. Vi lager i dag mat til seks kommunale barnehager i tillegg til sykehjem og omsorgsboliger i kommunen, sier Anne Hoffsbakken.
700 måltider har jevnt og trutt økt til 1200, eller til 5200 måltider i uka. Kapasiteten er for lengst sprengt for nykjøkkenet. - Vi har forsøkt å skjønne de tallene kommunen opererte med i sin tid. Hvordan har kommunen egentlig tenkt? Vi er ikke dimensjonert for å lage så mye mat. Jeg har aldri fått et godt svar. I stedet føler jeg meg stadig som en masekjerring, sier hun.
Anne Hoffsbakken er kokk med fagbrev og kostøkonom. Hun kommer fra stilling som seksjonsleder i Lillestrøm da kommunen der bygde to nye kjøkken. Derfor mener hun at hun har noe å sammenligne med når hun uttaler seg om kommunen hun nå jobber i.
TILSYN AVDEKKET AVVIK
Det opprinnelige hovedkjøkkenet i Eidsvoll ble bygd i 1987. Kjøkkenet er flyttet fra å ligge innerst til å bli plassert ytterst i en korridor i kjelleren på Vilberg helsetun. Dette arealet var tidligere garasjer, verksted og morskjøle.
- Det er noen bærekonstruksjoner vi ikke kan få gjort noe med. Blant annet har vi søyler i lokalet som gjør kjøkkenet lite funksjonelt og som tar arealer. Vi kjører stadig traller inn i søylene. Med 12 ansatte på jobb hver dag blir
Gå til medietI dag mener hun kommunen har vært alt annet enn fremtidsrettet.
- Siden jeg begynte, har kommunestyret bestemt at vi skal starte med mat til hjemmeboende. Vi har også fått spørsmål om å lage varmmat til skolefritidsordninger. Vi lager i dag mat til seks kommunale barnehager i tillegg til sykehjem og omsorgsboliger i kommunen, sier Anne Hoffsbakken.
700 måltider har jevnt og trutt økt til 1200, eller til 5200 måltider i uka. Kapasiteten er for lengst sprengt for nykjøkkenet. - Vi har forsøkt å skjønne de tallene kommunen opererte med i sin tid. Hvordan har kommunen egentlig tenkt? Vi er ikke dimensjonert for å lage så mye mat. Jeg har aldri fått et godt svar. I stedet føler jeg meg stadig som en masekjerring, sier hun.
Anne Hoffsbakken er kokk med fagbrev og kostøkonom. Hun kommer fra stilling som seksjonsleder i Lillestrøm da kommunen der bygde to nye kjøkken. Derfor mener hun at hun har noe å sammenligne med når hun uttaler seg om kommunen hun nå jobber i.
TILSYN AVDEKKET AVVIK
Det opprinnelige hovedkjøkkenet i Eidsvoll ble bygd i 1987. Kjøkkenet er flyttet fra å ligge innerst til å bli plassert ytterst i en korridor i kjelleren på Vilberg helsetun. Dette arealet var tidligere garasjer, verksted og morskjøle.
- Det er noen bærekonstruksjoner vi ikke kan få gjort noe med. Blant annet har vi søyler i lokalet som gjør kjøkkenet lite funksjonelt og som tar arealer. Vi kjører stadig traller inn i søylene. Med 12 ansatte på jobb hver dag blir