Kjøkkenskriveren
07.06.2022
Livsmedelsverket i Sverige er i ferd med å utvikle en beredskapsmanual for offentlige måltider. Den skal være et hjelpemiddel for kommuner og regioner i arbeidet med å utvikle egne planer over hva som må gjøres for å sikre mat og måltider om en krise skulle oppstå. Kost- og ernæringsforbundet etterlyser en tilsvarende håndbok for norske forhold.
Koronapandemien, mer ekstremvær som igjen kan føre til bortfall av strøm, vann og mobilnett og ikke minst den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Dette er alle forhold som gjør oss sårbare. Kriseberedskap har blitt aktuelt igjen.
TRENE FØR DET SKJER
Beredskap defineres som «tiltak for å forebygge, begrense eller håndtere uønskede og ekstraordinære hendelser og kriser». Det handler ikke bare om mat og matlaging, men å ta høyde for et bredt spekter av mulige scenarier.
I håndboken «Beredskap offentlige måltider», som er finansiert av midler fra det svenske sivilforsvaret, heter det at offentlige måltider har en betydelig rolle i svensk kriseberedskap. Det ansvaret som kommuner og regioner har for innbyggerne i normale hverdager, gjelder også ved en krise. Det er derfor nødvendig å planlegge for at måltider alltid skal kunne serveres, også før krisen inntreffer. Å ta fram rutiner i forkant av mulige hendelser, kan virke unødvendig. Men, hvis - eller når - krisen inntreffer, er det smart å ha testet og trent på systemet for på den måten være forberedt.
Et sted å begynne, kan være å lage en liste over hva som trengs for at virksomheten skal fungere - som matvarer, strøm, vann, personell, IT, transport.
- Tenk så på hva som kan skje om noe av dette forsvinner: Er kjøkkenet mest sårbart hvis strømmen går, vareleveranser uteblir eller om ansatte ikke kommer på jobben? Det
Gå til medietTRENE FØR DET SKJER
Beredskap defineres som «tiltak for å forebygge, begrense eller håndtere uønskede og ekstraordinære hendelser og kriser». Det handler ikke bare om mat og matlaging, men å ta høyde for et bredt spekter av mulige scenarier.
I håndboken «Beredskap offentlige måltider», som er finansiert av midler fra det svenske sivilforsvaret, heter det at offentlige måltider har en betydelig rolle i svensk kriseberedskap. Det ansvaret som kommuner og regioner har for innbyggerne i normale hverdager, gjelder også ved en krise. Det er derfor nødvendig å planlegge for at måltider alltid skal kunne serveres, også før krisen inntreffer. Å ta fram rutiner i forkant av mulige hendelser, kan virke unødvendig. Men, hvis - eller når - krisen inntreffer, er det smart å ha testet og trent på systemet for på den måten være forberedt.
Et sted å begynne, kan være å lage en liste over hva som trengs for at virksomheten skal fungere - som matvarer, strøm, vann, personell, IT, transport.
- Tenk så på hva som kan skje om noe av dette forsvinner: Er kjøkkenet mest sårbart hvis strømmen går, vareleveranser uteblir eller om ansatte ikke kommer på jobben? Det