Kjøkkenskriveren
07.06.2022
Det krever både tid og arbeid å legge om kjøkkendriften slik at man gjør seg fortjent til Debios valørmerke i sølv. Å fjerne merket er derimot kort prosess. - Jeg er usikker på om vi noensinne kommer til å bli sertifisert igjen, sier Ronny Nilsen, kjøkkensjef ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus.
Det var stor ståhei da Olaviken fikk valørmerket i sølv i 2020, noe som betydde at kjøkkenet kunne dokumentere at de brukte 50 prosent økologiske råvarer. Det er ikke mange sykehus her i landet som kan skilte med tilsvarende. Det var også motivasjonen for kjøkkensjefen.
- Jeg ønsket å gå foran, vise vei og la andre bli inspirert av oss, sier Ronny Nilsen.
I utgangspunktet var han ganske lunken til økologisk omlegging. Det var sykehusets tidligere direktør som sparket det hele i gang og fikk Nilsen på glid. Gradvis våknet konkurranseinstinktet. Når vi først er i gang, så går i for sølv, var tanken. Sykehuset jobbet parallelt med å bli ISO-sertifisert til bærekraftig omlegging i det ytre miljøet. Det vil si alt som skjer før og etter maten er produsert - som transport, emballasje, matsvinn og sortering. Nå sto maten for tur. Ronny Nilsen begynte i det små og byttet ut typiske volumvarer som kaffe, juice og meieriprodukter for å oppfylle kravene til sølvmerket.
FÅ VALGMULIGHETER
Nylig inngikk Sykehusinnkjøp HF ny anbudsavtale med Servicegrossistene. Sykehusinnkjøp HF har som oppgave å gjennomføre anskaffelser på vegne av alle helseforetakene i Norge. Ikke bare på mat, men også innen IT-utstyr, legemidler og medisinsk-tekniskutstyr.
Gå til mediet- Jeg ønsket å gå foran, vise vei og la andre bli inspirert av oss, sier Ronny Nilsen.
I utgangspunktet var han ganske lunken til økologisk omlegging. Det var sykehusets tidligere direktør som sparket det hele i gang og fikk Nilsen på glid. Gradvis våknet konkurranseinstinktet. Når vi først er i gang, så går i for sølv, var tanken. Sykehuset jobbet parallelt med å bli ISO-sertifisert til bærekraftig omlegging i det ytre miljøet. Det vil si alt som skjer før og etter maten er produsert - som transport, emballasje, matsvinn og sortering. Nå sto maten for tur. Ronny Nilsen begynte i det små og byttet ut typiske volumvarer som kaffe, juice og meieriprodukter for å oppfylle kravene til sølvmerket.
FÅ VALGMULIGHETER
Nylig inngikk Sykehusinnkjøp HF ny anbudsavtale med Servicegrossistene. Sykehusinnkjøp HF har som oppgave å gjennomføre anskaffelser på vegne av alle helseforetakene i Norge. Ikke bare på mat, men også innen IT-utstyr, legemidler og medisinsk-tekniskutstyr.