AddToAny

- Mange glemmer at Creo-satsene ikke er satser, men anbefalte minstehonorar

Hverken stimuleringsordningen eller kompenasjonsordningene under Kulturrådet stiller krav til at minstesatsene følges. Men rådet ber likevel søkere oppgi honorarnivå.
En ny runde stimuleringsmidler er på vei ut til konsertarrangørene, og med dem påminnelsen om å bruke Creos minstesatser i honorering.

Den reelle bruken viste, ifølge Kulturrådets egne undersøkelser av turnéstøtten i 2020, at 68 prosent av søkerne kom «tett opp mot satsene». Mange oppnår med andre ord ikke minstesatsene, for andre blir de for lave.

Rolf-Erik Nystrøm kjenner den norske live-scenen godt, ikke minst fra kunstmusikken. Som andre musikere merker han at arrangører ofte henviser til Creo-satsene når honorar for konserter skal avtales. Nystrøm ser imidlertid ikke udelt positivt på fenomenet. Det er nettopp bruk av benevnelser som Creos satser, som både denne journalist og mange andre lett henfaller til, som er Nystrøms poeng.

- Veldig mange, også erfarne offentlige arrangører, glemmer behendig at det dreier seg om anbefalte minstesatser, sier han, og påpeker at minstesatsene ikke egner seg som betaling for prosjekter som har lang prøveperiode fram til konsert.

- Det går ikke opp. Det innebærer at man får betalt for selve konserten, men ikke forberedelsene, sier han.

Satsene er ikke rause

Derfor advarer han mot at en arrangørs opplysning om at «vi bruker Creos satser» automatisk innebærer en forestilling om at betalingen er så raus og at ytterligere forhandlinger ikke er nødvendig.

Dette i motsetning til det vi kan kalle mer seriøse arrangører som for eksempel Riksscenen, som har anledning til å betale for preproduksjon hvis det dreier seg om et nytt verk.

Også Creo opererer med minstesatser for prøver.

Ifølge forbundets nettside er minstehonorar for øving (preproduksjon / ferdigstilling av prosjekt) på kroner 485 per time.

Nystrøm minner om at også disse honorarene for prøver er anbefalte, men at det å få prøvehonorar fra en arrangør eller oppdragsgiver ofte krever en hard forhandlingsrunde. I mange tilfeller ender dette med at prøver for musikk ikke dekkes, bortsett fra hos etablerte institusjoner som orkestre og regionteatre.

- Konsertarrangører og festivaler betaler for konserten basta, er den erfarne musikerens erfaring, sier Ny

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Kontekst 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt