AddToAny

NHO Mat og Drikke: Kostnadsøkningene vil slå ut i 2022

I fjor sank prisene på mat og drikke i Norge med 1,9 prosent, så blir neppe tilfelle i 2022.
Samtidig som kostnadene for mange bønder nærmest løp løpsk i fjor høst, og ikke nødvendigvis har roet seg nå på nyåret, er inntekten i stor grad den samme.

Først etter årets jordbruksoppgjør, ved justering av målprisene 1. juli, vil bondens inntekt i flere produksjoner kunne få et løft.

Landbruks- og matminister Sandra Borch har også lovet at det vil komme en ekstra bevilgning av tilskudd for å kompensere for den ekstraordinære kostnadsveksten bøndene nå står i, og den vil bli utbetalt i år.

Hvordan kostnadsveksten vil slå ut på matvareprisene er vanskelig å spå, annet enn at de mest sannsynlig vil øke. Daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedshaug, sa til NRK at han tror man i år fort kan få en gjennomsnittlig prisøkning på matvarer på 5-10 prosent. Normalen ligger på to-tre prosent.

Vil gi utslag i 2022

Petter Haas Brubak, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, er enig i at prisene kommer til å øke. Men vil ikke anslå hvor mye.

- Alle produsentene ønsker å opptre med konkurransedyktige priser i markedet, og jeg har ikke forutsetninger for å sette et tall på økte produksjonskostnader. Men med uro i globale verdikjeder, må vi være forberedt på høyere produksjonskostnader enn normalt, sier han.

Samtidig er det en tøff konkurranse i den norske mat- og drikkenæringen,

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

I det flate, nederlandske landskapet er en amerikansk prærietraktor enkel å få øye på. Den er et uvanlig syn, med en rammestyrt koloss som jobber på såpass små arealer. For liljeløkprodusenten Albert Joling er det ingen luksusinvestering, men absolutt en nødvendighet for å berge avlinga.
Bondebladet 25.04.2024
NOAH - for dyrs rettigheter, reagerer på noen av påstandene advokat Mauritz Aarskog presenterer i sitt innlegg i Bondebladet, den 3. april 2024.
Bondebladet 25.04.2024
Ros til NLR v/Annichen Smith Eriksen i NLR for opplegget under tomat- og agurkmarkvandring hos Stig Jakob Hanasand, Hanasand Gård på Rennesøy 11. april.
Bondebladet 25.04.2024
Det ble ikke flertall i Stortinget for regjeringas plan for å øke bøndenes inntekter, men landbruksministeren vil likevel bruke den i jordbruksoppgjøret.
Bondebladet 25.04.2024
Gode råd fra NLR-rådgiver er lønnsomme for kornbonden fra Hedmarken.
Bondebladet 25.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt