AddToAny

Husebekk om kvinnekultur: - Kjenner meg ikke helt igjen

Er det vanskeligere for kvinner å tåle andre kvinners suksess? - At kvinne er kvinne verst, finner vi ikke så mye av i vårt materiale, sier kjønnsforsker.
Jussprofessor Benedikte Moltumyr Høgbergs utspill i Khrono om at kvinner er et større problem for kvinners karriere enn menn, har vakt oppsikt.

- Min erfaring innenfor akademia er at kvinner har en større tendens til å gå i flokk, mens menn aksepterer i større utstrekning at det er et konkurranseelement, sa Høgberg, og mente kvinner lettere blir misunnelige enn menn.

Troverdig analyse

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i det Benedikte Moltumyr Høgberg beskriver av kvinnekultur i akademia. Men hennes analyse og fremstilling er troverdig. Dette kan ha med at vi kommer fra ulike kulturer og ulike fagbakgrunner, sier rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet.

Hun viser til at misunnelse fra andre kvinner ikke har vært et fenomen hun har opplevd som et hinder for å rykke opp i lederstillinger. Huseebekk har bakgrunn i medisin, Høgberg i jussen.

- Men jeg vi gi henne litt rett i at det i en del situasjoner oppleves som et det er lettere å være leder som mann i akademia enn kvinne. Dette har sammenheng med at det er mange ledere som er menn. Og menn tar lettere kontakt med menn, og i så måte er det nok i fellesskapet lettere å få oppmerksomhet ved å være høy og mørk, sier Anne Husebekk.

Gutteklubben Grei eksisterer fortsatt

Hun tenkte mye gjennom disse problemstillingene før hun stilte som rektorkandidat ved UiT i 2013.

- Er jeg god nok til å lede en så stor organisasjon, vil de fleste tenke. Vil jeg kunne være toppsjef til det beste for studenter og de andre ansatte? Det er nok mer naturlig for en mann å svare ja på dette enn kvinner, sier Husebekk.

Hun mener kvinner må trenes i disse spørsmålene.

- Jeg tror kvinner må øves opp til å si ja til utfordringer som virker overveldende der og da. Så skal man ikke gjøre alt helt selv, det finnes et støtteapparat og lederkolleger som er til god hjelp, sier Anne Husebekk.

Hun mener også at Gutteklubben Grei fortsatt prioriterer hverandre.

- Selv om Benedikte Moltumyr Høgberg har rett ut i fra sine miljø, er det slik at Gutteklubben Grei fortsatt eksisterer. De sørger for hverandre når det gjelder å komme i posisjon o

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt