AddToAny

Skarp kritikk mot WWF for manglande fokus på menneskerettar

Skarp kritikk mot WWF for manglande fokus på menneskerettar
WWF svikta i arbeidet for å motarbeide overgrep mot lokalbefolkning og urbefolkning i samband med vakthald av verneområde og nasjonalparkar.
Naturvernorganisasjonen WWF er framleis prega av «ein alvorleg mangel på ekspertise og kapasitet til å overvake og sikre etterleving av sosiale retningslinjer» - for eksempel menneskerettar. Det er konklusjonen i ein uavhengig granskingsrapport som WWF sjølv har bestilt.

Viltvakter

WWF finansierer og støttar væpna økovakter eller viltvakter i fleire land. Vakthaldet av verneområde og nasjonalparkar skal mellom anna hindre krypskyting. Vaktene er typisk tilsette av myndigheitene i dei aktuelle landa. WWF si involvering kjem i ulike former, frå finansiering av løn til opplæring, logistikk, utstyr og teknisk støtte. Dei siste åra har WWF blitt kopla til skuldingar om at slike vakter har stått bak overgrep og brot på menneskerettane. Skuldingane inkluderer tilfelle av drap, valdtekt, tortur og fysisk vald, ifølge den uavhengige granskingsrapporten Embedding human rights in nature conservation: from intent to action. Vakthaldet har også blitt kritisert for å hindre urfolk i å få tilgang til område dei er avhengige av, og som dei har rett til å bruke.

- Blei rysta

I fjor blei det auka fokus på problemet etter at nyheitsorganisasjonen BuzzFeed omtalte overgrep i seks ulike land. Skuldingane var knytta til forvaltinga av nasjonalparkar i Nepal, India, Kamerun, Den Sentralafrikanske Republikk, Republikken Kongo og Den Demokratiske Republikken Kongo. Saka blei omtalt i Bistandsaktuelt her og her. - Vi i WWF i Noreg blei forferda over skuldingane som blei lagt fram av BuzzFeed News i fjor, skriv den norske avdelinga av WWF i ei pressemelding om den nye granskingsrapporten. Her blir det også understreka at WWF i Noreg ikkje har vore involvert i eller gitt pengar til dei omtalte prosjekta. - Overgrepa det er meldt om er djupt tragiske for dei som er utsette for dei og deira familiar. Dei var, og er, vonde å lese om, skriv WWF i Noreg i pressemeldinga.

Fleire rapportar

Etter BuzzFeed-saka sette WWF sitt internasjonale styre ned ein uavhengig granskingskommisjon, leia av Navi Pillay, tidlegare høgkommissær for menneskerettar i FN. Før denne rapporten kom ein annan granskingsrapport frå FN sitt utviklingsprogram UNDP om overgrep mot urfolksgruppa bakaene i regnskogen Messok Dja i Republikken Kongo. Bistandsaktuelt omtalte denne saka her. UNDP var involvert i det aktuelle prosjektet saman med WWF, styresmaktene, ulike industriaktørar og andre organisasjonar. Konklusjonen i granskingsrapporten var at skuldingane om vald og overgrep var truverdige. Prosjektet, som hadde e

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt