Kjøkkenskriveren
23.06.2020
Kvalitetssikring av mat og måltider, større fagmiljø og et naturlig bindeledd mellom kjøkken og pleieavdelinger. Lillestrøm kommune ser bare fordeler med å ha en egen klinisk ernæringsfysiolog tilknyttet det kommunale kjøkkenet.
Kjøkkenorganisasjonen i tidligere Skedsmo kommune ansatte, som én av få kommuner i Norge, en klinisk ernæringsfysiolog for to år siden. Da storkommunen Lillestrøm ble opprettet ved årsskiftet, ble Skedsmos kjøkkenmodell mal også for den nye storkommunen.
- Vi hadde en god modell som det var naturlig å bygge videre på, sier Vegar Bakken-Løvaas, avdelingsleder for Avdeling for kjøkken og matomsorg. Etter kommunesammenslåingen har storkommunen fått 85 000 innbyggere og åtte sykehjem. Hovedkjøkkenet lager rundt 800 middager daglig.
- Vi har jobbet i mange år for å få ansatt en klinisk ernæringsfysiolog. Vårt argument har hele tiden vært at en slik kompetanse vil styrke tjenesten. For oss har det også vært viktig at stillingen skulle ligge under kjøkkenorganisasjonen, sier Bakken-Løvaas, som berømmer arbeidsgiveren for å ta ernæringsarbeidet på alvor.
FRA OPPLYSNINGSKONTOR TIL PLEIE OG OMSORG
Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog ved Avdeling for kjøkken og matomsorg har kontor vegg i vegg med kjøkkenet. Etter å ha vært ansatt i Opplysningskontoret for Meieriprodukter i sju år, ønsket hun seg en stilling innen pleie og omsorg. I Skedsmo kommune fikk hun anledning til å forme stillingen sin selv. I dag fungerer hun som et bindeledd mellom kjøkken og pleien og ønsker å være en ressurs som de ulike faggruppene kan benytte seg av.
Noe av det første hun tok tak i var å kvalitetssikre middagsmenyene slik at de var i samsvar med de nasjonale føringene.
- Dette hadde ikke vært gjort systematisk tidligere. Det bl
Gå til mediet- Vi hadde en god modell som det var naturlig å bygge videre på, sier Vegar Bakken-Løvaas, avdelingsleder for Avdeling for kjøkken og matomsorg. Etter kommunesammenslåingen har storkommunen fått 85 000 innbyggere og åtte sykehjem. Hovedkjøkkenet lager rundt 800 middager daglig.
- Vi har jobbet i mange år for å få ansatt en klinisk ernæringsfysiolog. Vårt argument har hele tiden vært at en slik kompetanse vil styrke tjenesten. For oss har det også vært viktig at stillingen skulle ligge under kjøkkenorganisasjonen, sier Bakken-Løvaas, som berømmer arbeidsgiveren for å ta ernæringsarbeidet på alvor.
FRA OPPLYSNINGSKONTOR TIL PLEIE OG OMSORG
Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog ved Avdeling for kjøkken og matomsorg har kontor vegg i vegg med kjøkkenet. Etter å ha vært ansatt i Opplysningskontoret for Meieriprodukter i sju år, ønsket hun seg en stilling innen pleie og omsorg. I Skedsmo kommune fikk hun anledning til å forme stillingen sin selv. I dag fungerer hun som et bindeledd mellom kjøkken og pleien og ønsker å være en ressurs som de ulike faggruppene kan benytte seg av.
Noe av det første hun tok tak i var å kvalitetssikre middagsmenyene slik at de var i samsvar med de nasjonale føringene.
- Dette hadde ikke vært gjort systematisk tidligere. Det bl