AddToAny

Fordommer har jeg forsonet meg med. Det jeg er redd for, er frykt.

Fordommer har jeg forsonet meg med. Det jeg er redd for, er frykt.
2015 var et perfekt eksempel på hvorfor politiet i Norge ikke bør bære våpen i våre gater. Skrevet av Jonis Josef, komiker Denne kronikken ble opprinnelig publisert i Aftenposten.
#BlackLivesMatter, eller Black Lives Matter Too, er en bevegelse som har tatt ikke bare USA, men hele verden med storm. De siste videoene som har dukket opp av amerikansk politi som dreper sine egne borgere, har sjokkert en hel verden.

#SvarteLivBetyrNoe klinger ikke like bra på norsk. I Norge har vi heldigvis også sluppet å lage sånne hashtags, og takk Gud for det.

Jeg er utrolig glad jeg vokser opp i et land hvor jeg kan gå rundt uten å være redd for å bli myrdet av dem som egentlig skal beskytte meg.

Misforstå ikke, jeg er fortsatt livredd for politiet, men det er mer basert på instinkt enn en reell frykt for livet.

Jeg er blitt ransaket av politiet flere ganger. De gangene har jeg alltid følt at det har vært fordi jeg har passet inn i en viss profil. Ung mann, ikke-vestlig bakgrunn, med en garderobe inspirert av Gucci Mane og Alexandra Joner.

Jeg forstår at jeg vekker mistanke. Er det OK? Nope. Kunne det vært verre? Yup.

Om jeg hadde vært bosatt i USA for eksempel.

Svarte mennesker høyere risiko enn hvite

Bare i 2015 ble over 1314 amerikanske borgere drept av politiet. Svarte unge menn har 21 ganger større risiko for å bli skutt og drept av politiet i USA enn hvite unge menn, ifølge en analyse fra ProPublica.

Her spiller naturligvis flere faktorer enn rase inn, men dette har vist seg å være en større faktor enn veldig mange har vært villige til å innrømme til nå. Dette er heller ikke noe ny

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt