K R O N I K K
NRKs omtale av partiene, bygd på tall fra Medieovervåkingsselskapet Retriever, fikk bred omtale i Klassekampen 27. august. Overskriften var en dramatisk metafor: "Frp knuger på mikrofonen". Det saklige innholdet er en påstand om forfordeling av oppmerksomhet: Arbeiderpartiets andel av alle partiomtaler i NRK i perioden 2016 - 2019 var 19 prosent, mens FrPs andel var 20,6. NRK har dermed gitt FrP like mye (ja litt mer) oppmerksomhet enn Arbeiderpartiet, "selv om Aps oppslutning er dobbelt så høy".
Artikkelens konklusjon er at Arbeiderpartiet "underdekkes av NRK", mens FrP "overdekkes". Ifølge Klassekampen betyr dette at "Arbeiderpartiet dekkes 10 prosentpoeng mindre enn deres oppslutning på meningsmålingene skulle tilsi". Muligens har de mange meldingene om elendige meningsmålinger og Støres private fondsinntekter rettet opp litt av "underdekningen" den siste uka, men på Youngstorget jubles det neppe over det.
Vi kan kalle det makta bør rå-prinsippet
Resonnementet bygger uansett på en underlig idé: at dekningen av partiene - i nyhetene og deltakelsen i aktuelle debatter - bør være en direkte avspeiling av deres oppslutning i valg og meningsmålinger. Det er en håpløs tankegang både i forhold til journalistiske nyhetsnormer og demokratiske prinsipper. Men tankegangen er ikke helt ny, selv om problemstillingen tidligere var avgrenset til valgsendingene. For over et halvt århundre siden ga for eksempel Arbeiderpartiets generalsekretær Haakon Lie høylytt uttrykk for at partienes taletid i NRK burde gå bort fra likestillingsprinsippet og i stedet avspeile stemmeandelen partiene fikk ved siste valg. Han raste også over at kringkastingssjefen tillot at det nye Sosialis