LO-Aktuelt
23.01.2018
Har du fått med deg alle regelendringene som trådte i kraft fra nyttår? Her er oversikten over noen av de viktigste i arbeidslivet.
Vi begynner med AAP-ordning, arbeidsavklaringspenger. Det nye regelverket skal ifølge arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie få flere i arbeid og i aktivitet.
Den viktigste endringen er at du kan motta arbeidsavklaringspenger i maksimalt tre år, ikke fire år som nå. Det innføres en karensperiode på 12 måneder før det er mulig å søke igjen. Det lovfestes at mottakere av arbeidsavklaringspenger skal følges opp av NAV hver gang en medisinsk behandling eller et arbeidsrettet tiltak er gjennomført. Du skal også kunne jobbe og likevel ikke bli «straffet» økonomisk, selv om du mottar arbeidsavklaringspenger. Ordningen åpner for arbeid inntil 80 prosent i 12 måneder.
Minstelønn i utelivsbransjen
- Et løft for bransjen, mener Fellesforbundet og Arbeidstilsynet om at det innføres minstelønn for alle ansatte i overnatting, servering og catering.
Det er nå forbudt å lønne hotell-, restaurant- og cateringarbeidere over 18 år mindre enn 157,18 kroner per time.
Rett til representasjon
Partene lokalt får større spillerom med endringene i reglene om ansattes rett til representasjon i styrende organer.
Partene lokalt kan nå i større grad enn tidligere inngå avtaler om unntak uten å måtte søke om nemndsgodkjennelse.
Les opprinnelig artikkelDen viktigste endringen er at du kan motta arbeidsavklaringspenger i maksimalt tre år, ikke fire år som nå. Det innføres en karensperiode på 12 måneder før det er mulig å søke igjen. Det lovfestes at mottakere av arbeidsavklaringspenger skal følges opp av NAV hver gang en medisinsk behandling eller et arbeidsrettet tiltak er gjennomført. Du skal også kunne jobbe og likevel ikke bli «straffet» økonomisk, selv om du mottar arbeidsavklaringspenger. Ordningen åpner for arbeid inntil 80 prosent i 12 måneder.
Minstelønn i utelivsbransjen
- Et løft for bransjen, mener Fellesforbundet og Arbeidstilsynet om at det innføres minstelønn for alle ansatte i overnatting, servering og catering.
Det er nå forbudt å lønne hotell-, restaurant- og cateringarbeidere over 18 år mindre enn 157,18 kroner per time.
Rett til representasjon
Partene lokalt får større spillerom med endringene i reglene om ansattes rett til representasjon i styrende organer.
Partene lokalt kan nå i større grad enn tidligere inngå avtaler om unntak uten å måtte søke om nemndsgodkjennelse.