AddToAny

Voldsutsatte samer ber ikke om hjelp

Voldsutsatte samer ber ikke om hjelp
Personer med samisk bakgrunn som opplever vold i nære relasjoner, søker i mindre grad enn andre nordmenn hjelp fra det offentlige. En ny rapport har sett på hva som kan gjøres.
Mer om Vold i nære relasjoner Mer om Vold Mer om Samer Solveig Bergman (t.v.) og Ingvil Thallaug Øverli fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), står bak en rapport om hvordan hjelpeapparatet opplever møtet med voldsutsatte samer. Foto: Susanne Dietrichson

Jeg pleier å si at når man kommer inn i en samisk familie, så må du nesten sette deg på gulvet, altså bare sånn billedlig talt. Du skal være veldig ydmyk. () For det tror jeg også har mye med historien å gjøre, at når de norske kom og sa: 'Det dere gjør er gærent, dere må gjøre sånn'.

Sitatet er hentet fra en rapport om hjelpeapparatets og politiets erfaringer med vold i nære relasjoner i samiske samfunn, skrevet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Rapporten avdekker store barrierer mellom voldsutsatte samer og hjelpeapparat og politi, noe som resulterer i et dårligere tilbud.

- Det er generelt få som oppsøker hjelp når de opplever vold i nære relasjoner, understreker Ingvil Thallaug Øverli, som har vært forsker i prosjektet og faglig ansvarlig for gjennomføring av fokusgruppeintervjuer.

- Men vi vet at samiske brukere har større barrierer enn andre nordmenn mot å oppsøke det offentlige hjelpeapparatet, forteller hun.

Mangler tillit

Sammen med Ann-Kristin Finstad har Øverli intervjuet ansatte i politi, helsetjeneste og sosialtjeneste fra områder med befolkninger som tradisjonelt har hatt og også idag har en samisk befolkning. Erfaringer og utfordringer de opplevde i arbeid med vold i nære relasjoner i samiske samfunn, årsaker og hva som kan gjøres for å utvikle dette arbeidet, ble diskutert.

- En av de viktigste årsakene til at personer med samisk tilknytning ikke melder fra om vold er at de mangler tillit til storsamfunnet, forteller prosjektleder Solveig Bergman.

Mye skyldes at ansatte i hjelpeapparatet har begrenset kunnskap om samisk språk og kultur.

- Mye skyldes at ansatte i hjelpeapparatet har begrenset kunnskap om samisk språk og kultur, og at vold og overgrep er svært tabubelagt i samiske samfunn. Men en viktig årsak er den iboende skammen som fornorskningspolitikken har skapt hos dem med samisk tilknytning.

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt