AddToAny

- Viruset kommer ikke til å drepe oss

- Viruset kommer ikke til å drepe oss
Korona-pandemien truer nå Afrika. I Uganda har myndighetene stengt grenser, og begrenset all næringsvirksomhet kraftig. Hundretusener er nå arbeidsledige. I Kampala frykter flere vi snakker med de økonomiske konsekvensene mer enn viruset.
Kl. 12.30. 26. mars, Kampala: Grønne glasskår fra knuste ølflasker bader i sort motorolje. Noen unge gutter sitter og sover langs en husvegg. Markedsplassen er folketom, butikkene er stengt. Utenfor den lokale barberen i området Kisugu sitter et titall boda-boda sjåfører.

På samme tid i går var de på jobb rundt om i byen. I dag sitter de med rødsprengte øyner, drikker den lokale spriten Waragi og diskuterer presidentens tale til folket.

Det er bare noen timer siden president Yoweri Museveni gjorde det klart for folket at han tar korona-pandemien på fulleste alvor. Umiddelbar stans av kollektivtrafikken var tiltaket som fikk folk til å miste pusten for et øyeblikk:

«Hvordan skal landet gå rundt uten busser, taxier og boda bodas?!» Over en natt ble hundretusener ugandere arbeidsledige.

- Jeg har kone og barn å forsørge. Jeg har lån, husleie og ingen sparepenger. Jeg tør ikke å tenke på hvordan dette skal slutte, sier Joseph Ngirumpatse som har kjørt boda boda (motorsykkel-taxi; red. anm.) i flere år.

Like ved huset hans bor Selina Namuli. I dag tidlig dro alenemoren på jobb for å selge te og chapati inne i byen, men måtte returnere igjen etter å ha blitt mishandlet av militære.

- Jeg fikk bank fordi jeg brukte en boda boda. Jeg vet at offentlig transport er forbudt, men hva skal jeg gjøre? Kommer jeg meg ikke på jobb får barna mine ingen mat, sier Namuli.

Det er rundt to uker siden ugandiske myndigheter registrerte den første personen smittet med covid-19-viruset. I dag er det offisielt 33 smittede i landet og myndighetene har innført en rekke tiltak for å stoppe spredningen.

Skyhøye priser

I dag er alle landegrenser stengte. Skoler, universiteter, kirker, utesteder, sportsarenaer og kultursenter holder stengt. Markedsplassene er kun åpne for de som selger mat, og for den som bryter «karantenebestemmelsene» venter to måneders fengsel.

- Det er riktig å innføre strenge tiltak for å stoppe spredningen av viruset, men for de fattige blir disse reglene umulige å følge, sier Innocent Mugisha som er lokal leder i området Kisugu. I tillegg leder hun en dansegruppe i byen.

På markedet i Nakassero midt i Kampala sentrum er det vanligvis så folksomt at det er er umulig å ta seg frem. Nå sitter selgerne på rekke og rad og venter på kunder.

Aisha Namuddu har fast plass på et gatehjørne der hun selger frukt. Før korona-krisa kjøpte hun en sekk pasjonsfrukt for 300 000 shilling.(rundt 800 kr) Nå må hun betale 450 000 (rundt 1200 kr).

- Prisene øker dag for dag og kundene uteblir. Det er en umulig situasjon men jeg har ikke noe annet valg enn å fortsette jobben, sier Namuddu. President Museveni har innført forbud mot

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt