AddToAny

- Viruset kommer ikke til å drepe oss

- Viruset kommer ikke til å drepe oss
Korona-pandemien truer nå Afrika. I Uganda har myndighetene stengt grenser, og begrenset all næringsvirksomhet kraftig. Hundretusener er nå arbeidsledige. I Kampala frykter flere vi snakker med de økonomiske konsekvensene mer enn viruset.
Kl. 12.30. 26. mars, Kampala: Grønne glasskår fra knuste ølflasker bader i sort motorolje. Noen unge gutter sitter og sover langs en husvegg. Markedsplassen er folketom, butikkene er stengt. Utenfor den lokale barberen i området Kisugu sitter et titall boda-boda sjåfører.

På samme tid i går var de på jobb rundt om i byen. I dag sitter de med rødsprengte øyner, drikker den lokale spriten Waragi og diskuterer presidentens tale til folket.

Det er bare noen timer siden president Yoweri Museveni gjorde det klart for folket at han tar korona-pandemien på fulleste alvor. Umiddelbar stans av kollektivtrafikken var tiltaket som fikk folk til å miste pusten for et øyeblikk:

«Hvordan skal landet gå rundt uten busser, taxier og boda bodas?!» Over en natt ble hundretusener ugandere arbeidsledige.

- Jeg har kone og barn å forsørge. Jeg har lån, husleie og ingen sparepenger. Jeg tør ikke å tenke på hvordan dette skal slutte, sier Joseph Ngirumpatse som har kjørt boda boda (motorsykkel-taxi; red. anm.) i flere år.

Like ved huset hans bor Selina Namuli. I dag tidlig dro alenemoren på jobb for å selge te og chapati inne i byen, men måtte returnere igjen etter å ha blitt mishandlet av militære.

- Jeg fikk bank fordi jeg brukte en boda boda. Jeg vet at offentlig transport er forbudt, men hva skal jeg gjøre? Kommer jeg meg ikke på jobb får barna mine ingen mat, sier Namuli.

Det er rundt to uker siden ugandiske myndigheter registrerte den første personen smittet med covid-19-viruset. I dag er det offisielt 33 smittede i landet og myndighetene har innført en rekke tiltak for å stoppe spredningen.

Skyhøye priser

I dag er alle landegrenser stengte. Skoler, universiteter, kirker, utesteder, sportsarenaer og kultursenter holder stengt. Markedsplassene er kun åpne for de som selger mat, og for den som bryter «karantenebestemmelsene» venter to måneders fengsel.

- Det er riktig å innføre strenge tiltak for å stoppe spredningen av viruset, men for de fattige blir disse reglene umulige å følge, sier Innocent Mugisha som er lokal leder i området Kisugu. I tillegg leder hun en dansegruppe i byen.

På markedet i Nakassero midt i Kampala sentrum er det vanligvis så folksomt at det er er umulig å ta seg frem. Nå sitter selgerne på rekke og rad og venter på kunder.

Aisha Namuddu har fast plass på et gatehjørne der hun selger frukt. Før korona-krisa kjøpte hun en sekk pasjonsfrukt for 300 000 shilling.(rundt 800 kr) Nå må hun betale 450 000 (rundt 1200 kr).

- Prisene øker dag for dag og kundene uteblir. Det er en umulig situasjon men jeg har ikke noe annet valg enn å fortsette jobben, sier Namuddu. President Museveni har innført forbud mot

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

MENINGER: Sivilsamfunnet kommer sammen denne helgen for å diskutere helse og miljø på den største digitale miljøkonsultasjonen noensinne. Det er livsviktig.
Bistandsaktuelt 04.06.2020
33 år gamle Tahani følte ikke hun hadde noe valg. Det sto om barnas liv. Nå sitter hun i et norskstøttet transittsenter i Rwanda og håper at covid-19-krisen skal gi seg.
Bistandsaktuelt 04.06.2020
En rekke utviklingsland innfører ordninger med kontantoverføringer for å hjelpe sårbare grupper under koronakrisen. - Et godt verktøy mot global fattigdom, fastslår politisk filosof ved Universitetet i Oslo.
Bistandsaktuelt 04.06.2020
I mai skrev Attacs Hege Skarrud at det å slette gjelden til fattige land vil være et enkelt og rettferdig tiltak. Arve Ofstad er ikke enig. Et slikt tiltak ser bort fra hvorvidt gjelden er legitim eller ikke, skriver Ofstad.
Bistandsaktuelt 04.06.2020
Frivillighetens samarbeidsforum har valgt Kjell Erik Ullmann Øie til ny styreleder.
Bistandsaktuelt 03.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt