AddToAny

Vil de Coop-ansatte få lavlønnstillegg i år?

Vil de Coop-ansatte få lavlønnstillegg i år?
Stemningen var alt annet enn god da LO og arbeidsgiverorganisasjonen Samfo gikk fra hverandre etter lønnsoppgjøret i fjor.
LO hadde fått viljen sin: De ansatte i Coop-butikkene fikk et lavlønnstillegg på 2,50 kroner i timen, selv om de ansatte i resten av varehandelen ikke fikk det.

Årsaken til forskjellsbehandlingen var modellen som brukes for å avgjøre om arbeidstakere får lavlønnstillegg eller ei: Hvis gjennomsnittslønna blant de som omfattes av en tariffavtale er under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, får de ansatte lavlønnstillegg. Ligger gjennomsnittet over, får de ikke. I fjor lå resten av varehandelen, som er omfattet av tariffavtalen mellom LO og Virke, over dette snittet, mens de Coop-ansatte lå under. Det er fordi butikkansatte, lageransatte, butikksjefer og andre administrativt ansatte slås sammen i den statistiske beregningen i Virke-området, mens det i Samfo-området bare medregnes butikkansatte. Lederne har sin egen tariffavtale.

LESTE DU DENNE?: Kristine har tre deltidsjobber for å få endene til å møtes

Droppet Arbeidsretten

LO og HK sto fast på at de Coop-ansatte skulle få lavlønnstillegget. Og slik ble det, selv om Samfo var uenig i hvordan statistikken ble utarbeidet, og sørget for å få protokollført at de ville vurdere å bringe spørsmålet inn for Arbeidsretten. Det har imidlertid ikke skjedd i løpet av året som har gått.

- Det har vi latt ligge, opplyser Torgeir Kroken, administrerende direktør i Samfo til HK-Nytt.

Forventer samme økonomiske ramme

I morgen, torsdag, skal LO og Samfo møtes til årets lønnsforhandlinger. Heller ikke i år fikk de ansatte som er omfattet av landsoverenskomsten med Virke lavlønnstillegg fordi gjennomsnittslønna deres ligger over 90 prosent av industriarbeiderlønn, altså 430.200 kroner i året.

Vil LO kreve at de ansatte i Coop-butikkene får lavlønnstillegg i år? LOs forhandlingsleder Peggy Hessen Følsvik vil verken svare ja eller nei på spørsmålet.

- Vi har ikke sett tallene ennå. Jeg forventer forhandlinger på lik linje med de andre oppgjørene som har vært i år. Det er ramma på 3,2 prosent lønnsøkning vi forholder oss til. Det må ikke være en blåkopi av de andre oppgjørene. Om det blir et lavlønnstillegg må vi komme tilbake til når vi har sett tallene, sier hun til HK-Nytt.

Vent og se

Heller ikke Samfo-direktør Kroken vil svare på om det blir en krangel med LO om lavlønnstillegg i år.

- Vi skal i forhandlinger, så får vi se hva som skjer. Vi forventer et oppgjør i tråd med frontfaget. Noe mer vil jeg ikke si før vi går i gang med forhandlingene, sier han.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

17. mai er pølser, is, bunader, korpsmusikk, flagg som vaier i vinden og barn som går i tog. Men det er også en dag som krever at mange er på jobb. Sjekk hva du har krav på i lønn og tillegg.
article_web HK-Nytt 16.05.2019
- Fra statsministernivå og nedover snakkes det varmt om etterutdanning for å møte nye krav og utfordringer i arbeidslivet, men det er ikke mange som gjør noe med det.
article_web HK-Nytt 15.05.2019
HK-medlemmene ventet lenge, men ikke forgjeves. Nå har de fått penger fra lønnsgarantifondet.
article_web HK-Nytt 14.05.2019
HK-Nytt har denne uka skrevet om både Vegard Mostue Johannessen og André Bockelie som over flere år fikk feil lønn som arbeidstakere i Meny.
article_web HK-Nytt 10.05.2019
Vegard Mostue Johannessen, som HK-Nytt skrev om i går, er ikke den eneste som har fått feil lønn i dagligvarekjeden Meny. Det har også André Bockelie opplevd da han jobbet i kjeden.
article_web HK-Nytt 09.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt