AddToAny

Vil BioCosmos virkelig kaste Darwin ut av skolen?

I norsk skole i dag undervises det i «nydarwinismen», og ikke Darwins opprinnelige teori. Vi trenger mer Darwin i skolen, ikke mindre, skriver BioCosmos' styreleder.
Av Steinar Thorvaldsen, professor i informasjonsvitenskap ved UiT, og styreleder i BioCosmos

Lektor Christian Lomsdalen viser til at våre elever ikke trenger et alternativ til den temmelig eneveldige presentasjon av evolusjonsteorien som våre elever får servert. I dagens skole blir Darwins evolusjonsteori undervist helt overfladisk. Det våre elever vet svært lite om, er at det er svært lite igjen av Darwin i våre lærebøker. I redsel for å tape ansikt til folk som tenker annerledes, spres fortsatt bortviste myter som selv ikke Darwin ville kjent seg igjen i. Det som stort sett presenteres er 1930-versjonen av teorien under navnet «nydarwinisme». Her har BioCosmos.no en god sak å spre ut til publikum.

Nydarwinismen anno 1930

Charles Darwin døde i 1882. Lite visste Darwin hva som skulle skje det påfølgende året. I 1883 tok den tyske biologen August Weismann på seg oppgaven i å renske opp i ideene til Darwin. Weismann var fremdeles rystet over det som var presentert i «artenes opprinnelse». Ideologisk kunne han ikke godta at boken på tolv ulike steder aksepterte Lamarck sine ideer om «overføring av ervervede egenskaper».

Det stoppet ikke der. Ifølge Oxford Biologi-professor Denis Noble ble Darwins opprinnelige teori temmelig ødelagt av hans etterfølgere i det forrige århundret, og markedsført under navnet «nydarwinisme». Her ble det innført at tilfeldige mutasjoner, eller kopieringsfeil i DNAet, var tilstrekkelig for å forklare Darwins teori. Vi vet i dag at dette er en grov forenkling av virkeligheten begått av hans etterfølgere [1], og samtidig svært kontroversielt blant en stor gruppe av dagens fagpersoner [2]. Noble spør seg selv om Darwin ville kjent seg ig

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

Den siste uken har vist at norske muslimer er svært uenige om hvordan man kan styrke den kulturelle kompetansen i barnevernet.
Religioner.no 15.11.2019
Dårlig tid? Religionsoraklene gir deg religionshistorien på fem minutter gjennom Mikael Rothstein.
Religioner.no 12.11.2019
Det å brenne Koranen, eller andre hellige tekster, er ikke i seg selv å regne som en hatefull ytring, slår Lars Gule fast. Derfor bør SIAN få lov til å gjennomføre den annonserte Koran-brenningen på torget i Kristiansand.
Religioner.no 08.11.2019
Arne Tumyr og Ludvig Nessa har annonsert at de akter å brenne et eksemplar av Koranen på torget i Kristiansand. Imam Yasir Fawzi er ikke bekymret for at Gud vil la seg krenke av en slik provokasjon.
Religioner.no 02.11.2019
Lars Hemmingby kombinerte sine kunstneriske talenter med kunnskap om, og interesse for, religioner og livssyn.
Religioner.no 02.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt