NRK gjør ofte en grei jobb med populærvitenskap, men i blant går det for fort i svingene i jakten på å krydre stoffet, og ikke bare når det handler om mat.
Dermed er det grunn til å luke litt i Eline Johnsen Helledals ellers velsmakende oppslag En uhet potet 5.oktober 2022, på to punkter:
«Da poteten slo røtter i norsk jord for mer enn 250 år siden, mente noen at den var djevelsk. Fordi den vokste under jorda, kunne den være farlig.»
«Kongen påla kirkene å ha en egen potetprest, som skulle opplyse både om kristendommen og landbruk.»
En het potet
Kanskje er det nettopp fordi poteten er så viktig at det er så mange anekdoter om hvordan den ble tatt i bruk i Europa. Derfor skal jeg vurdere disse to påstandene.
1: Man fryktet ikke poteten fordi den vokste under jorden
For 250 år siden var det mye man spiste som vokste under jorden. Ingen oppfattet at rotfrukter som gulrøtter, kålrot, rødbeter, neper eller annet var «djevelsk og farlig» fordi de «vokste under jorden».
Her kan lærere gi elever en oppgave. Les påstanden for dem og spør om de tror den stemmer eller ikke. Be dem begrunne hvorfor de sier ja eller nei. Kommer ikke elevene på at det finnes andre rotgrønnsaker, kan læreren informere om slike og spørre om de nå tror påstanden stemmer.
For det overrask