AddToAny

- Vi har profesjonalisert oss i takt med vårt eget felt

NKAs daglige leder Tone Østerdal mener kulturfeltet trenger en skikkelig gjennomgang av hvilke virkemidler som virker. For krisene står i kø.
NKA har blitt Norske Kulturarrangører. 40 år etter at Norsk Rockforbund så dagens lys, og åtte år etter at rockeforbundet ble interesseorganisasjonen Norske konsertarrangører.

Hva betyr navnebyttet fra Norske konsertarrangører til Norske kulturarrangører? Og hvorfor kom det nå?

- For oss er det en del av en naturlig utvikling. Det handler om både hvordan feltet ser ut, og at mange av våre eksisterende medlemmer opererer innenfor flere kulturuttrykk, sier daglig leder Tone Østerdal.

Medlemsmassen i NKA er mangfoldig. Fordelingen er på rundt halvparten frivillige aktører og stiftelser, mens den andre halvparten næringsliv. Sistnevnte inkluderer enkeltpersonforetak og AS. Ved inngangen til 2022 hadde NKA 466 medlemsorganisasjoner bestående av festivaler, spillesteder, kulturhus, rockeklubber, bluesklubber og studentsamfunn.

Vokser med terrenget

I 2021 ble det satt ny medlemsrekord. Den samlede medlemsveksten siden 2018 har vært på 28 prosent. Veksten fortsetter å øke inn i 2022. Dagen før Kontekst møter Østerdal ble for eksempel Nasjonalbiblioteket medlem.

Inntil landsmøtet i april var det et krav om at medlemmer måtte arrangere konserter. Dette medlemskriteriet er nå endret.

- Vi tilpasser kartet til terrenget. Det handlet det også om forrige gang vi byttet navn. Vi så at det strenge sjangerskillet ble et hinder for å utvikle organisasjonen videre. Som er det samme som skjer nå.

Østerdal er imidlertid tydelig på at det ikke ligger noen voldsom ekspansstrategi eller «stormannsgalskap» bak ønsket om vekst.

- Det er en naturlig avgrensning mot Norsk teater- og orkesterforening (NTO). De har vi et avklart forhold til. Men det kan være andre aktører som det er aktuelle å få inn.

- Målet er å være en solid aktør innenfor det arrangørfaglige. Vi er selvsagt en interesseorganisasjon som jobber for medlemmenes rammebetingelser. Men kompetanseprogrammet er minst like viktig.

Kompetanse i utfordringer

NKA har laget en arrangørwiki. Det vil si et digitalt oppslagsverk for medlemmer om alt du trenger å vite for å lage et arrangement. I tillegg holder de en rekke kompetansehevende kurs og nettverkssamlinger for kunnskapsdeling. NKA samarbeider også tett med de regionale kompetansesentrene for musikk om kursing.

- Kompetansearbeidet vårt vil fortsette å være ekstremt viktig. Dette er kjernen av hva NKA er - og har vært, sier Østerdal.

- Arrangørhverdagen har blitt mer kompleks. Selv for de små frivillige aktørene gjelder en rekke krav innen blant annet HMS, og tillatelser overfor publikum. Feltet er også preget av en søknadsbonanza.

Utfordringene står i kø for arrangørene fremover.

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Hun er en ytterst fascinerende sopran som kan kritiseres for å ha dårlig smak, skriver Magnus Andersson.
Musikkultur 02.07.2022
Kulturhus dytter den økonomiske risikoen over på artistene. For en visesanger fra Hedmark betyr det nedskalering i alle ledd - og faren for å spille med tap.
Musikkultur 30.06.2022
Den tiltrengte sceneteknikerlinjen på Fagskolen i Oslo skulle opprinnelig blitt godkjent til høsten. Nå blir det muligens først oppstart i 2024. - Vi gjør det vi kan, sier Nokut.
Musikkultur 30.06.2022
- En utvikling det åpenbart er knyttet noen bekymringer til, sier Tono. NRK er mer bekymret for om unge mennesker vil lytte til radio i fremtiden.
Musikkultur 28.06.2022
published | author Redaksjonen NMF arrangerer norgesmesterskap hvert år. NM skolekorps janitsjar og NM korpsdrill blir normalt arrangert i Larvik, og NM skolekorps brass blir normalt arrangert i Stavanger.
Musikkultur 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt