AddToAny

Vernet - men mot hva?

Norges 389 vernede vassdrag fra 1973 til i dag er en av miljøbevegelsens største seiere. Men hva er vassdragene egentlig vernet mot?
I Trøndelag er det nettopp bygd firefelts motorvei i et vernet vassdrag. Høyre har foreslått å bygge ut kraftverk i 10 vernede vassdrag. Hogst, jordbruk og flomtiltak skjer i eller langs mange av de vernede vassdragene. Hvordan kan det skje?

- Ikke et forbud mot å forringe verneverdiene

- Vassdragsvernet i Norge er et vern mot kraftutbygging. Så har man, gjennom blant annet de rikspolitiske retningslinjene for vernede vassdrag, en del føringer for andre tiltak i vassdrag som er vernet. Men retningslinjene innebærer ikke noe absolutt forbud mot tiltak som kan forringe verneverdiene, de sier bare at man bør «ta hensyn til verneverdiene». Det er en sterk henstilling, men det er bare kraftutbygging de er vernet mot, sier advokat Tine Larsen.

Hun er medlem i Advokatforeningens lovutvalg for skjønns-, vassdrags- og ekspropriasjonsrett, og har hatt flere oppdrag fra miljøbevegelsen.

- Eller, det er ikke helt sant. Det er også åpnet for kraftutbygging i vernede vassdrag, hvis kraftverket ikke er mer enn 1 megawatt effekt. Og selv om det nok stilles strengere krav i vernede vassdrag enn ellers, er det vanskelig å bygge et småkraftverk uten at det påvirker vassdraget, forklarer Larsen.

Så: vernede vassdrag er kun vernet mot kraftutbygging. Og de er ikke vernet mot all kraftutbygging heller. Så hva er da poenget med vernet, annet enn at man skal ha noe å vise til når man skal skryte over å ha vernet natur?

Nye Veier med motorvei og vassdragsplan I Trøndelag planlegges det ny E6 i Gauldalen, ved den vernede elva Gaula. Enkelte deler av veien er

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

Energikommisjonen viser til strømsparing som det viktigste tiltaket for å frigjøre energien Norge trenger. Stortingets energikomité krever bedre støtteordninger, og til høsten kommer regjeringen med en plan.
Natur & miljø 14.08.2023
Naturvernforbundet har dokumentert hundre hogster og inngrep i verdifulle skoger. - Dette er bare toppen av isfjellet, sier Gjermund Andersen, leder i Naturvernforbundets skogutvalg.
Natur & miljø 08.08.2023
Det finnes alternativer til gruvedumping, og det er planer om gruvedrift helt uten avfallsdeponi i Norge. - Vi trenger ikke å ødelegge flere fjorder, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Natur & miljø 26.07.2023
Alt tyder på at norske fjorder blir ødelagt og skadd av gruveavfall, og det kan ta mange hundre år før bunnforholdene blir naturlige igjen. Likevel deponeres det millioner av tonn i sjøen årlig.
Natur & miljø 08.06.2023
Hvordan skal vi løse natur- og klimakrisen vi står oppe i?Naturvernforbundet mener at vi må lytte mer til samene, og oppretter eget samepolitisk råd.
Natur & miljø 02.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt