De planlagte gruveprosjektene med dumping av gruveavfall i Førdefjorden og Repparfjorden er ikke nye påfunn. Å kaste gruveavfall i sjøen er noe vi har holdt på med lenge. Det er dumpet gruveavfall i 23 norske fjorder, fem av sjødeponiene er fortsatt i bruk.
God grunn til bekymring
Det er fortsatt mye man ikke vet om effektene av gruvedrift, men den kunnskapen man har gir grunn til bekymring. Havforskningsinstituttet har advart mot gruvedumping i Repparfjorden, Førdefjorden og i andre fjorder der det har vært konsekvensutredninger. De siste årene er det forsket på ulike effekter av sjødeponi i flere fjorder, blant dem Frænfjorden, Jøssingfjorden, Repparfjorden, Bøkfjorden og Ranfjorden.
Dette er noen av funnene:
â- Alt liv i selve deponiområdet blir drept.
â- Partikler spres utenfor deponiene og påvirker livet der.
â- Finmalte masser kan havne mange kilometer fra deponiet, trolig også nanopartikler.
Getty Images
Dobling av utslippet i Ranfjorden
Det største sjødeponiet i dag ligger i Ranfjorden i den nordlige delen av Helgeland. Der utvinner Rana Gruber jernmalm og produserer hematitt til stålproduksjon og magnetitt til formål som metallurgi, vann- og kullvasking og pigmenter. I 2015 ga regjeringen gruveselskapet tillatelse til å doble utslippet til tre millioner tonn i året. Det medførte også en mangedobling av de mest finmalte mineralpartiklene.
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) overvåker tilstanden i sjøen, og målingene overrasket forskerne. Allerede i 2019 ble det oppdaget at den økologiske tilstanden på bunnen hele sju kilometer utenfor deponiet var på vei til å bli dårligere. I 2021 gjorde NIVA