AddToAny

- Veldig betenkelig at regjeringen foreslår å gjøre reguleringsregimet fra pandemien permanent

Regjeringen ønsker å gjøre «covid-fullmaktene» permanente, og har foreslått en ny forskriftshjemmel i smittevernloven. - Demokratiet og rettsstaten blir undergravet, sier jussprofessor Hans Petter Graver.
I juni 2020 fikk smittevernloven en ny midlertidig § 4-3 a. Bestemmelsen ble tatt inn med virkning fra 1. juli 2020 etter forslag fra departementet, og har blant annet fungert som hjemmel for covid-19-forskriften. Under pandemien ble det også tatt inn flere andre midlertidige forskriftshjemler i smittevernloven.

Felles for disse midlertidige bestemmelsene er at de har blitt forlenget flere ganger, og at de skal opphøre den 1. juli 2023.

Ønsker å gjøre fullmaktene permanente

Men nå ønsker Helse- og omsorgsdepartementet, som har «vurdert at det ikke vil sikre tilstrekkelig god beredskap å la de midlertidige bestemmelsene utløpe 1. juli 2023», å gjøre fullmaktene permanente.

I februar sendte departementet ut et forslag til endringer i smittevernloven på høring. Høringsfristen ble satt til den 11. april 2023, og det er varslet at en lovproposisjon vi bli fremlagt før 1. juli.

foreslår departementet en ny § 4-3a i smittevernloven som gjør det mulig, ved alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom, å gi forskrifter om isolering, smittekarantene og andre begrensninger i bevegelsesfrihet på visse vilkår.

Departementet presiserer at regjeringen har satt i gang et større arbeid med å evaluere helseberedskapen og smittevernet i Norge, og at det etter hvert vil bli foretatt en helhetlig revisjon av lovverket knyttet til smittevern og helseberedskap.

Disse forslagene innebærer ligger «noe frem i tid», da de ifølge departementet innebærer mye arbeid.

På denne bakgrunn vil det, etter departementets syn, være «uheldig å stå uten nødvendig lovhjemmel dersom covid-19 eller andre allmennfarlige smittsomme sykdommer igjen skulle medføre behov for raskt å innføre kontaktreduserende tiltak».

- Veldig betenkelig

I anledning høringsnotatet har det kommet en rekke høringssvar. I media har det også blitt debattert. Den 31. mai skrev Harald Stanghelle en, der han stiller spørsmålstegn ved de dramatiske virkemidlene som nå er på vei til å bli permanent nedfelt i norsk lov.

Jussprofessor Hans Petter Graver ved Det juridiske fakultet i Oslo har tidligere gitt uttrykk for at rettsstaten vil kunne komme, dersom vi tar med oss kunnskapen og forsøker å bygge den inn i institusjonene. Så langt er han ikke imponert.

- Jeg synes det er veldig betenkelig at regjeringen på denne måten foreslår å gjøre reguleringsregimet fra koronapandemien permanent, sier han til Advokatbladet.

- Disse reguleringene ble utarbeidet under et betydelig tidspress, og uten regulær demokratisk behandling. Reguleringene var inngripende, og helt i ytterkanten av det som kan forsvares ut fra Grunnloven og menneskerettighetene. I visse til

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Jeg har lyst til å fokusere på fordelen med å være minoritet i advokatbransjen. Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør nå 19,9 prosent av befolkningen.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg er homofil (og svensk). Min opplevelse hos Wiersholm er at dette har vært irrelevant. Jeg har alltid følt meg komfortabel med å være meg selv, både i firmaet og blant nesten alle ansatte.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg bestemte meg for å studere juss da jeg som 22-åring ble definert som ufør av leger og av NAV. Nå lever jeg ut advokatdrømmen sammen med mitt forbilde.
Advokatbladet 14.02.2024
Folk må forstå hva ekskluderende holdninger kan gjøre med de som blir rammet. Ingen erfaringer skal bagatelliseres, og vi må tørre å etterleve verdivalgene vi tar - selv om vi risikerer å bli stående alene.
Advokatbladet 14.02.2024
Tidligere mangfoldsarbeid, for eksempel i bedrifter, hadde gjerne som mål at man skulle oppstille kriterier for hva som var mangfoldig. Man skulle kunne sjekke av for en serie egenskaper hos menneskene man hadde ansatt.
Advokatbladet 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt